Kortkolom sport

Weer ritzege De Rooy, Stacey verlaat ‘Dakar’

Calama. Gerard de Rooy heeft gisteren in de Dakar Rally zijn vierde ritzege geboekt. De Nederlandse trucker finishte in het Chileense Calama ruim een halve minuut voor de Rus Andrei Karginov. Peter Versluis werd derde. De Rooy blijft het klassement aanvoeren. Hans Stacey moet de rally vandaag verlaten. In het bivak van Calama werd zijn truck afgekeurd wegens een ontzette rolkooi. Stacey rolde gisteren met zijn vrachtwagen van een duin. Na een reparatie kon hij de rit vervolgen en als dertigste eindigen. Motorcoureur Frans Verhoeven reed in de woestijn naar de zevende plaats. De dagzege ging naar de Chileen Francisco Lopez. In het klassement blijft de Fransman Olivier Pain bovenaan, op de voet gevolgd door zijn landgenoten Cyril Despres en David Casteu. Bij de auto’s boekte Nasser Al-Attiyah zijn derde ritzege. De Qatarees finishte voor Stéphane Peterhansel. In het klassement bracht Al-Attiyah zijn achterstand op de Fransman terug tot ruim een minuut. Bij een verkeersongeluk in de Dakar Rally vielen woensdagavond in Peru twee doden. Het ongeluk gebeurde toen een voertuig van de organisatie frontaal op een personenauto knalde, waarvan twee inzittenden het leven lieten. Er vielen ook een paar gewonden. (Novum)

Major League breidt dopingcontroles uit

Amsterdam. De Major League, de Amerikaanse professionele honkbalcompetitie, en de spelersvakbond zijn gisteren een uitbreiding van het dopingcontroleprogramma overeengekomen. Onderdeel hiervan zijn onaangekondigde en verbeterde tests waarmee het gebruik van menselijke groeihormonen (HGH) en testosteron beter opgespoord kan worden. Ook worden profielen van testosteronwaardes opgesteld bij elke speler, zodat het gebruik van synthetische testosteron is op te sporen. De Major League ging het afgelopen decennium gebukt onder een steroïdenschandaal. (Reuters)

Barcelona overklast Córdoba in beker

Barcelona. In het Spaanse bekertoernooi heeft FC Barcelona zich geplaatst voor de kwartfinales. De houder van de Copa del Rey won gisteravond in Camp Nou met 5-0 van Cordóba, dat uitkomt in de tweede divisie. Het uitduel hadden de Catalanen vorige maand met 2-0 gewonnen. In de volgende ronde wacht Barcelona later deze maand een dubbele confrontatie met Málaga. De andere duels zijn: Real Madrid-Valencia, Real Zaragoza-Sevilla en Atlético Madrid-Betis. (Novum)

Ramos (Real) 5 duels straf om beledigen

Madrid. Real Madrid moet het vijf wedstrijden stellen zonder Sergio Ramos. De verdediger is geschorst voor het beledigen van de scheidsrechter in de bekerwedstrijd van woensdag tegen Celta de Vigo. (Novum)

Keniaan Limo stopt met atletiek om rug

Nairobi. De Keniaanse marathonloper Felix Limo stopt wegens rugproblemen met atletiek. Limo (32) won vijf grote marathons, onder meer in Chicago, Londen en Rotterdam. (Novum)