Kortkolom cultuur

Christel (‘Mammaloe’) Adelaar overleden

Amsterdam. De gisteren overleden actrice Christel Adelaar vertolkte vijf jaar lang de rol van Mammaloe in de populaire kinderserie Pipo de Clown. Adelaar, bij wie twee jaar terug longkanker werd geconstateerd, overleed op 77-jarige leeftijd in haar woning in Heemstede. Eind jaren zestig stopte ze met tv maken en ging ze verder als zangeres. In 2000 stopte ze ook met optreden. Adelaar werd in Nederlands-Indië geboren; van 1943 tot 1945 zat ze in een Japans concentratiekamp. Ze laat een zoon en een dochter achter. (NRC)

Stichter Montreux Jazz overleden

Amsterdam. Claude Nobs, oprichter van Montreux Jazz Festival, is donderdagavond op 76-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de organisatie van het Zwitserse festival bekend. Nobs was op de avond voor Kerst verongelukt tijdens het langlaufen. Na een operatie raakte hij in coma. Nobs stichtte het Montreux Jazz Festival in 1967 samen met twee anderen. Het is het op één na grootste jaarlijkse muziekfestival ter wereld, na het jazzfestival in de Canadese stad Montreal. Nobs stond bekend als ‘Funky Claude’. Deep Purple had hem deze naam gegeven in het nummer Smoke on the Water. (NRC)

KPN Hoofdsponsor Rijksmuseum

Amsterdam. KPN is sinds 1 januari een van de vier hoofdsponsors van het Rijksmuseum. Dat maakte het museum in Amsterdam gisteren bekend. De ICT- en telecomleverancier, die al sinds vorig jaar de officiële ICT-partner van het Rijksmuseum is, heeft zich voor drie jaar verbonden. KPN gaat het museum ook steunen met producten en diensten. Andere hoofdsponsors van het Rijks zijn ING, BankGiro Loterij en Philips. (Novum)