Kortkolom buitenland

This undated image provided by the J. Paul Getty Museum shows a terracotta head depicting the Greek god Hades. The museum plans to return the head to Sicily after determining it was clandestinely excavated from an archaeological site in the 1970s. The museum took initiative to investigate the piece’s origins after seeing fragments in a publication that could join to the head, which dates to about 400 to 300 B.C., according to Timothy Potts, the museum’s director. The Getty procured the piece in 1985. (AP Photo/J. Paul Getty Museum)

Advocaten vrezen executie spionchef

amsterdam. De advocaten van de vroegere chef van de Libische inlichtingendienst, Abdullah al-Senussi, zeggen dat hun cliënt wordt terechtgesteld als het Internationaal Strafhof in Den Haag hem niet uitgeleverd krijgt door de huidige Libische autoriteiten. Dat hebben de advocaten gisteren gemeld in een brief aan voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. Het Strafhof heeft al voor de val van het regime van Moammar Gaddafi een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Mauretanië heeft Senussi volgens hen niettemin voor 200 miljoen dollar aan Libië uitgeleverd. Tripoli zegt hem in februari te gaan berechten. (Reuters)

Azerbaidzjan koopt aandelen Nabucco

Sofia. Het Azerbaidzjaanse gasconcern Shah Deniz 2 gaat zich inkopen in het pijpleidingproject Nabucco. De aandeelhouders van Nabucco hebben gisteren in de Bulgaarse hoofdstad Sofia overeenstemming bereikt over een pakket van 50 procent voor Shah Deniz 2. De resterende helft blijft in handen van de zes bedrijven uit Turkije en Europa die Nabucco hebben geïnitieerd. De pijpleiding van de Kaspische Zee via Turkije naar Zuidoost-Europa is bedoeld als alternatief voor de Russische transportlijnen North-, South- en Blue Stream. (Reuters)

Russische recherche verhoort ex-minister

Moskou. Ex-minister Anatolij Serdjoekov van Defensie is vandaag verhoord door rechercheurs van de militaire justitie. Serdjoekov werd vorig jaar ontslagen wegens corruptie. Serdjoekov, de eerste en laatste burgerminister op Defensie in de geschiedenis van Rusland, zou geld hebben weg gesluisd bij de privatisering van onroerend goed van de krijgsmacht. Volgens waarnemers is de rechtszaak onderdeel van een campagne van president Poetin om het beleid van de tussentijdse president Medvedev ongedaan te maken. (NRC)

Getty Museum geeft Hades terug aan Italië

Los Angeles. Het Getty Museum in Los Angeles zal een aardewerken kop van de Griekse god Hades teruggeven aan Italië omdat gebleken is dat het beeld, uit de derde of vierde eeuw voor Christus, illegaal is opgegraven in Sicilië. Het museum heeft de afgelopen jaren enkele tientallen kunstschatten teruggegeven aan Italië omdat ze clandestien waren opgegraven en het land uit waren gesmokkeld. De Hadeskop, in 1985 in het bezit gekomen van het museum, is waarschijnlijk in de jaren zeventig gevonden bij opgravingen in het archeologische park Morgantina. (AP)