Kortkolom binnenland

OM vervolgt echtpaar niet om dood inbreker

Den Bosch. Een echtpaar uit Diessen wordt niet vervolgd voor de dood van de 37-jarige Tilburger die op 25 september bij hen inbrak. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekend. Het echtpaar wilde de man niet doden en het toegepaste geweld was geboden gezien de situatie, meent het OM. De Tilburger was ’s nachts bezig vogels uit de volière te stelen, toen het echtpaar hem betrapte. Tijdens de worsteling die daarop ontstond, raakte de inbreker bewusteloos. Hij overleed kort na zijn aanhouding in het ziekenhuis. Het ongeval leidde tot landelijke commotie toen staatssecretaris Teeven de dood een „inbrekersrisico” noemde. (NRC)

‘Meer bezoek aan huisarts door crisis’

Amsterdam. Nederlanders melden zich steeds vaker bij de huisarts met psychische klachten die worden veroorzaakt door de economische crisis. Dat concludeert Het Financieele Dagblad vandaag. Huisartsen zouden bij de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen melden dat de helft van hun patiënten sociaal-psychologische klachten heeft. Onzekerheid over het houden van een baan kan tot spanning leiden en uiteindelijk tot overspannenheid, zegt manager Henk van der Molen van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten in de krant. Het aantal beroepsgebonden depressies dat het centrum registreerde, steeg in 2011 met twaalf procent. Bijna vijf procent van de meldingen van overspannenheid kwam voort uit ontslag. (Novum)

Omroep toont beeld van aanslag Waalre

Amsterdam. Omroep Brabant vertoont maandag beelden van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre vorig jaar, opgenomen door een bewakingscamera. Dat maakte de omroep gisteren bekend. Bij de aanslag op 8 juli reden twee auto’s het gebouw binnen. Vervolgens werd brand gesticht. Het historische pand brandde grotendeels uit. Vorige week werd een 32-jarige man uit Waalre aangehouden in verband met de brand. Hij is vrijgelaten, maar de politie beschouwt hem nog als verdachte. (Novum)

Toch geen publieke foto’s kerkverlaters

Den Bosch. De Tilburgse pastoor Harm Schilder ziet af van zijn plan foto’s van kerkverlaters op te hangen in het voorportaal van zijn kerk. Dat meldde hij gisteravond op zijn weblog. Schilder wilde de foto’s ophangen in de hoop dat andere parochianen deze mensen zouden overhalen toch te blijven. De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland beoordeelde op haar website het plan als „onwenselijk en juridisch niet geoorloofd”. Overal in Tilburg verschenen foto’s van de pastoor bij wijze van protest. (NRC)

Daan en Emma ook in 2012 het populairst

Amsterdam. Daan en Emma waren vorig jaar opnieuw de populairste kindernamen. Dat maakte de Sociale Verzekeringsbank, die de kinderbijslag uitkeert, vandaag bekend. Nummers twee en drie waren bij de jongens Bram en Sem. Bij de meisjes zijn dat al vier jaar Sophie en Julia. (Novum)