KNAW wil ‘zware commissie’ op wetenschappelijke publicaties J.S.

Een ‘zware commissie’ moet de wetenschappelijke publicaties van de omstreden neuroloog Ernst J.S. onderzoeken. Dat zei president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) Hans Clevers vanavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Clevers deed dat in een reactie op het nieuws dat het Medisch Spectrum Twente intern onderzoek laat doen naar publicaties van de arts.

Clevers denkt dat de kwestie te moeilijk is voor de aan het ziekenhuis gelieerde Medical School Twente, die het Medisch Spectrum Twente heeft gevraagd het onderzoek uit te voeren. “Er moet een zware commissie tegenaan.”

De KNAW-president denkt dat het onderzoek naar de publicaties van J.S. zal uitwijzen dat veel mis is gegaan. Clevers:

“De fouten die hij in zijn behandelingen maakte, zullen zijn doorgesijpeld in zijn wetenschappelijke werk.”

Eerder vandaag werd al bekend dat uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de omstreden neuroloog bij minstens vijftig wetenschappelijke publicaties staat vermeld als een van de auteurs in internationale medisch-wetenschappelijke tijdschriften. Het werkelijke aantal is hoogstwaarschijnlijk groter.

Ook de KNAW heeft in een kleine studie van het Herseninstituut met J.S. samengewerkt. De KNAW bekijkt momenteel wat die studie was, zegt Clevers.

“We proberen het materiaal terug te vinden en we gaan uitvinden of er mogelijk ook besmet materiaal is gebruikt vanuit Twente.”

    • Lex Boon