Kapitein veerpont New York: boot kon niet in z’n achteruit

Reddingswerkers bij de veerboot die woensdagochtend tegen de steiger botste in New York. Foto Reuters / Brendan McDermid

De kapitein van de veerboot die deze tegen een aanlegsteiger botste in New York zegt dat het ongeluk is veroorzaakt door een technisch probleem. Hij kon de boot niet in zijn achteruit krijgen. Bij het ongeluk raakten zeventig mensen gewond, waarvan elf ernstig.

De 36-jarige kapitein en zijn crew werden gisteren drie uur verhoord over de toedracht van het ongeluk. Ze waren “zeer geschokt en bezorgd over het ongeluk”, zei een van de verhoorders, en “erg openhartig en meewerkend”, zo schrijft persbureau AP.

Toen de veerboot het dok naderde lukte het de kapitein op geen enkele manier de boot in zijn achteruit te zetten. Ook zouden de motoren het later begeven. De veerboot had op dat moment een snelheid van zo’n 21 kilometer per uur. De kapitein was ervaren: hij bestuurt al zeventien jaar veerboten, waarvan twaalf jaar als kapitein.

De veerboot heeft pas nog een grote opknapbeurt gehad, waarbij ook nieuwe motoren zaten en een nieuw aandrijfsysteem. Dat zou mogelijk een rol kunnen hebben gespeeld bij het ongeluk. De boot wordt op het droge onderzocht.

    • Mirjam Remie