Je afstandsbediening weet waar je naar wil kijken

Hoe kun je sneller navigeren door het groeiende aanbod van digitale zenders, online videodiensten en films? Samsung stopt in de nieuwe smart tv’s S-Recommendation, software die je zapgedrag analyseert en op basis daarvan tv-programma’s adviseert. Zo ‘snapt’ de tv dat je ’s ochtends graag voor het ontbijt het nieuws ziet en dat de kinderen op zaterdagochtend cartoons voorgeschoteld moeten krijgen. Deze kijktips komen in beeld op het beginscherm, zodra je het toestel aanzet.

Dat lijkt op Google TV, waarbij je met één zoekopdracht kunt zoeken in meerdere tv-bronnen. Dat is vooralsnog struinen in Amerikaans aanbod, van videodiensten als Hulu (variant op Uitzending Gemist), Netflix en Amazon Prime. De vraag is of S-Recommendation ook overweg kan met de Nederlandse programmagids en de on demand diensten van de publieke en commerciële omroep. Bij de Nederlandse versie van Google TV is dat bijvoorbeeld een gemis.

LG heeft in ieder geval al aangekondigd dat de ‘On Now’ aanbevelingssoftware in de nieuwe smart tv’s overweg kan met Pathé Thuis, Ximon en Videoland. Sony gaat op zijn tv’s kijkadvies geven via een app voor je tablet, TV SideView.