Hollande bevestigt interventie Mali - ‘we blijven zolang als nodig’

Francois Hollande vlak na zijn verklaring waarin hij de militaire interventie in Mali bevestigde. Foto AFP / Philippe Wojazer

President François Hollande heeft bevestigd dat Franse troepen in Mali aan een militaire interventie zijn begonnen. Dat heeft hij zojuist een in korte verklaring medegedeeld. Volgens Hollande blijven de militairen “zolang als nodig”.

Hollande stelde dat Mali kampt met “terroristische agressie” en dat de missie voornamelijk is gericht op het beschermen van de zesduizend Franse burgers die in de voormalige kolonie wonen. Gisteren vroeg Mali om militaire hulp en vanochtend werd al duidelijk dat de Frankrijk het verzoek heeft ingewilligd. NRC-correspondent Koert Lindijer meldde vanochtend dat gisteravond de eerste Franse toestellen aankwamen in de stad Mopti.

Op een persconferentie heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken bevestigd dat Frankrijk inmiddels luchtaanvallen heeft uitgevoerd.

Sinds mei onrustig

In Mali is het sinds mei erg onrustig. Toen namen drie radicale aan Al Qaida gelieerde islamitische groepen het noorden van het land in, een gebied groter dan Frankrijk.

Gisteren veroverden de extremistische strijdgroepen het stadje Konna, in het midden van het land. Daardoor zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt, schreef Lindijer vandaag in NRC.

“Een eerder plan van West-Afrikaanse staten om te interveniëren onder de vlag van de Verenigde Naties, stuitte eind vorig jaar nog op weerzin van de VN en de VS. Na de val van Konna vroeg president Traoré Parijs dringend om militaire assistentie. Tegelijkertijd kwam de VN-Veiligheidsraad in New York in spoedzitting bijeen, en riep op tot een snelle legering van een internationale troepenmacht in Mali. Deze oproep kan worden uitgelegd als een vrijbrief aan Frankrijk om militair tussenbeide te komen. Eerder had het hoofd van de Afrikaanse Unie(AU) om een interventie van de NAVO gevraagd.”