Geen uurtje langer!

None

Club Trouw mag straks 24 uur open. Maar de andere clubs in het centrum van Amsterdam niet. Zij maken zich zorgen. Studio 80-directeur Gert van Veen: „Straks moeten we over een jaar dicht.”

Waarom moet het per se doorgaan tot zeven uur? Het hoeft niet iedere dag, maar het moet wel kunnen, dat is de discussie die al een paar jaar binnen de Amsterdamse horeca loopt.

Gisteren vergaderde de gemeenteraad. Trouw, het oude krantengebouw aan de Wibautstraat, is een van de drie ‘dance locaties’ – en de enige in het centrum – die een 24-uursvergunning mag aanvragen; voor de andere clubs blijven de bestaande regels van kracht. Doordeweeks dicht om vier uur en op vrijdag en zaterdag om vijf. „Een goed initiatief, maar het is alsof er drie de jackpot winnen en de rest met lege handen staat”, zegt Victor van de Ven, cultuurwetenschapper en dj onder de naam Victor Coral.

En dat is erg, zegt Gert van Veen, directeur van Studio 80 en afgevaardigde van het Overleg Amsterdamse Clubs, waarin een groot aantal clubs zich aan het verenigen is. Er is een beperkte poule hoogopgeleide bezoekers met dezelfde muzieksmaak, en die geven hun vijftien euro entree maar een keer uit. Als er om twee uur in de kroeg wordt overlegd waar de nacht wordt voortgezet, kies je liever voor een plek waar de nacht het langst duurt.

De lobby voor het vrijgeven van de openingstijden in Amsterdam speelt al een paar jaar. In 2011 kregen clubs die niet in aanmerking kwamen voor een 24-uursvergunning – alle clubs in het centrum behalve Trouw – als pleister op de wonde toestemming voor twaalf in plaats van vijf verlengingen per jaar; en nog wat extra tijdens Amsterdam Dance Event.

Dat is niet genoeg volgens Van Veen. Hij denkt dat zijn club tot een kwart van de bezoekers op een avond kan mislopen. Een dure grap voor een kleine club, die uiteindelijk zou kunnen betekenen dat Studio 80 binnen een jaar zou moeten sluiten.

Het maakt ook dat Amsterdam schril afsteekt bij andere Europese steden zoals Berlijn en Barcelona. En ook een ring van ‘superclubs’ in Londen is zeker tot zeven uur open, zegt Tessa Nijdam van Studio 80. „Niemand komt voor vier uur feesten uit het buitenland over.”

Waarom weet de gemeente niet van wijken? Overlast van luidruchtige feestgangers is een belangrijke reden. Net als veiligheid en de inzet van extra politie. Op dat punt verwijst dj Milan Meyberg naar zijn oude woonplaats Groningen, waar de openingstijden vrij zijn. „Daar verloopt de uitstroom juist geleidelijk.” Dj Van de Ven: „En mensen die om vijf uur uit een club komen, veroorzaken als groep meer problemen dan iemand om zeven uur. Dan ben je moe en wil je gewoon naar bed.”

Daarom pleit OAC voor een ‘afkoeluurtje’ tot zeven uur ’s ochtends. Maar burgemeester Van der Laan wil geen toezeggingen doen. Op 31 januari vergadert de raad weer.

    • Rolinde Hoorntje