Fransen sturen troepen naar noorden Mali

Frankrijk heeft vannacht troepen gestuurd naar Mali. Volgens ooggetuigen in Mopti en diplomaten in de hoofdstad Bamako arriveerde gisteravond een Frans toestel met wapens en militairen in Mopti, de laatste stad op weg naar het noorden in handen van het regeringsleger. Later in de nacht kwamen nog meer Franse toestellen in Mopti aan.

Drie radicale, aan Al-Qaeda gelieerde groepen controleren sinds mei vorig jaar het noorden van Mali, een gebied groter dan Frankrijk. Bij de hevigste gevechten sindsdien namen rebellengroepen gisteren de strategisch gelegen stad Konna in. Hierdoor wordt ook Mopti bedreigd. De Veiligheidsraad van de VN kwam gisteren in spoedzitting bijeen en riep op tot de spoedige komst van een internationale troepenmacht.

De Franse president, François Hollande, zei vanmorgen dat Frankrijk in Mali tegemoetkomt aan het verzoek om hulp van de Malinese president Dioncounda Traoré en zich „strikt zal houden aan het kader van de resolutie van de Veiligheidsraad”. Traoré vroeg Frankrijk gisteren om hulp. Hollande noemde het offensief van de rebellen „een aanval die het bestaan van Mali bedreigt”.

Ooggetuigen vertellen over aangeslagen regeringsoldaten die gistermiddag na hun nederlaag bij Konna met gewonde en dode collega’s Mopti binnentrokken. Ze werden gevolgd door een stroom vluchtelingen. Alle regeringsgebouwen en benzinestations gingen onmiddellijk dicht. Vele inwoners van Mopti pakten hun biezen en reden in auto’s richting Bamako. Een regeringswoordvoerder zwoer vanochtend dat Konna spoedig zal worden heroverd op de rebellen, maar dit lijkt vooral bluf om de gevoelige nederlaag uit te leggen aan een bevolking in paniek.

De Franse troepenmacht moet verder oprukken van de rebellen voorkomen. De VN stemden eind vorig jaar in met een plan van West-Afrikaanse landen om te interveniëren, maar twijfel van VN en VS beletten dit in de maanden die volgden.

Gijzelaars Mali in gevaar: pagina 11

    • Koert Lindijer