Frankrijk stuurt militaire hulp naar Mali

Frankrijk heeft gisteren troepen gestuurd naar Mali, bevestigt onze correspondent Koert Lindijer. De troepen zouden zijn aangekomen in Mopti, de laatste stad op weg naar het noorden die in handen is van het regeringsleger. President François Hollande geeft straks een verklaring over de militaire hulp.

Strijders van de Islamitische groep Ansar Dine tijdens de overrdacht van een gijzelaar in de woestijn buiten Timbuktu, Mali, 24 april.
Strijders van de Islamitische groep Ansar Dine tijdens de overrdacht van een gijzelaar in de woestijn buiten Timbuktu, Mali, 24 april. Foto AP

Frankrijk heeft de afgelopen nacht militair geïntervenieerd in Mali, bevestigt onze correspondent Koert Lindijer. President Francois Hollande geeft straks een verklaring over de militaire hulp, waar Mali gisteren om heeft gevraagd. Moslimrebellen rukken steeds verder op naar het zuiden van het land.

De Malinese president Dioncounda Traoré heeft in een brief aan VN-chef Ban Ki-moon en aan de Franse president François Hollande duidelijk gemaakt dat hij hulp nodig heeft van Frankrijk, de oud-kolonisator van Mali, om het offensief van de rebellen tot staan te brengen. Frankrijk zei vandaag hierop te antwoorden, maar heeft het verzoek kennelijk ingewilligd. Lindijer:

“Volgens ooggetuigen in Mopti en diplomaten in de hoofdstad Bamako arriveerde om half elf een Frans toestel met wapens en militairen in Mopti, de laatste stad op weg naar het noorden in handen van het regeringsleger. Later in de nacht kwamen nog meer Franse toestellen in Mopti aan.”

Update 12:14 uur:: In een verklaring heeft Hollande laten weten gehoor te geven aan het verzoek van Mali. Hollande heeft niet bevestigd dat er al troepen zijn.

Update 13:48 uur:: Volgens een diplomatieke bron zal interimpresident Traoré volgende week woensdag in Parijs een ontmoeting hebben met Hollande, schrijft persbureau AFP.

Veiligheidsraad wil internationale troepenmacht in Mali

Gisteren namen rebellen de centraal gelegen stad Konna in en zij rukken nu op naar het honderdduizend inwoners tellende Mopti. Frankrijks ambassadeur bij de Verenigde Naties Gérard Araud zei na afloop van een spoedvergadering van de Veiligheidsraad dat dringend actie moet worden ondernomen.

De Veiligheidsraad uitte “grote zorgen” over de militaire acties van terroristische en extremistische groeperingen en roepen de lidstaten van de VN op “assistentie te verlenen aan de Malinese defensie en veiligheidstroepen om de dreiging van terroristische groepen terug te dringen”, schrijft persbureau AP. Ook Araud roep alle lidstaten op te helpen de crisis in Mali te bezweren. Lindijer:

“Deze resolutie betekent kennelijk een vrijbrief voor Frankrijk om in te grijpen.”

Sinds mei onrustig

In Mali is het sinds mei erg onrustig. Toen namen drie radicale aan Al Qaida gelieerde islamitische groepen het noorden van het land in, een gebied groter dan Frankrijk. De VN hadden eind vorig jaar in principe een plan gesteund van West-Afrikaanse landen om te interveniëren, maar door twijfel van de VN en Amerika werd dit plan bevroren.