Fotograaf maakt foto en vindt verbluffende gelijkenis met Van Gogh

Door de ontroerende briefwisseling met zijn broer Theo weten we best veel over het persoonlijke leven van Vincent van Gogh. En door zijn serie zelfportretten weten we dat hij rood haar had en een rossige baard. Meer weten we niet, want Van Gogh is al meer dan honderd jaar dood - maar als-ie nog geleefd had, zag hij er zo uit.

Een knap staaltje fotoshopkunst, maar de maker, fotograaf Tadao Cern uit Litouwen, beweert grappend anders. In de beschrijving bij het filmpje op Vimeo zegt hij dat een vreemde onlangs aan hem vroeg of hij een foto wilde maken. Hij dacht er niet meer aan, tot hij dat schilderij zag. Dat hem aan iets deed denken…:

“En toen wist ik het: het was een kopie van mijn foto! Jammer dat de man nooit contact met me heeft opgenomen en ik zijn gegevens niet meer kan vinden.”

Update: 17:50 uur: Cern vindt het grappig dat mensen in de war raken door de foto, vertelt hij per e-mail.

“Sommigen vragen me steeds of er echt iemand is die zo op Van Gogh lijkt. Sommigen geloven niet eens dat het een foto is. En sommigen denken dat ik echt een foto nam van Vincent van Gogh.”

Het idee een goed lijkende foto te maken van het zelfportret kwam spontaan in hem op. De inspiratie kreeg hij van een roodharige vriend.

“Ik zag een vriend van me die rood haar heeft en een baard en dacht dat het heel grappig zou zijn om een portret te maken van Vincent van Gogh. Hij vond het een leuk idee en een week later ontmoetten we elkaar in de studio. We schoten een paar foto’s en een dag nadat we de laatste foto hadden gemaakt zette ik het op internet.”

Kunnen we na dit verbluffende resultaat nu ook foto’s verwachten van Rembrandt?

“Op dit moment heb ik geen plannen om iets soortgelijks te maken, maar wie weet :). Ik denk dat deze ene foto op zichzelf al genoeg zegt.”

    • Mirjam Remie