Eten met een slimme vork

Enthousiaste sporters zijn al langer bezig hun prestaties vast te leggen met gps-sensoren en hartmeters, maar self tracking en self hacking dringt nu ook door tot de wereld van gewone – meestal iets te dikke – stervelingen.

De HapiFork is een vork met bluetooth en usb-uitgang die bewegingen vastlegt en meet. Een subtiele trilling en een controlelampje waarschuwen als je te snel eet. De prijs van de vork (in vijf vrolijke kleuren) komt vermoedelijk neer op 100 dollar, inclusief de smartphone-app die je helpt je eetgedrag te verbeteren. De medewerker van HapiLabs gaf zijn slimme vork een extra medisch tintje door in een witte doktersjas te verschijnen.

Nog zo’n medische gadget is de Smart Body Analyzer van Withings. Het is een weegschaal die behalve gewicht ook vetgehalte en hartslag meet en die gegevens via bluetooth en wifi doorgeeft aan een smartphone-app.

Daarnaast controleert de gadget de temperatuur en luchtkwaliteit in de (slaap)kamer, onder meer op basis van het CO²-gehalte. Een gezonde nachtrust vergt frisse lucht. Dat wist je grootmoeder al, maar nu ook de Smart Body Analyzer.