Duitsers waarschuwen Cameron

De voorzitter van de buitenlandcommissie van de Duitse Bondsdag waarschuwt het Verenigd Koninkrijk dat het internationaal „geïsoleerd” zal raken wanneer het zich uit de Europese Unie terugtrekt.

De waarschuwing komt een dag nadat de Amerikaanse onderminister van Europese Zaken met een soortgelijke interventie kwam. Het toont dat de diplomatieke druk op de Britse premier David Cameron toeneemt, aan de vooravond van zijn langverwachte toespraak over de Britse toekomst in de EU. Die wordt vermoedelijk over twee weken gehouden, mogelijk in Den Haag.

Gunther Krichbaum, bondsdaglid namens de CDU, noemde tijdens een bezoek in Londen, een eventueel referendum over het EU-lidmaatschap risicovol; het zou kunnen leiden tot een economische ramp voor het Verenigd Koninkrijk. Bovendien kan het „de pogingen verlammen om een beter Europa te creëren”.

Hij zei bovendien dat de dreiging van een eventuele brixit geen troef is bij onderhandelingen over het terughalen van bevoegdheden uit Brussel: „Je kan geen politieke toekomst creëren als je andere landen chanteert. Dat zal het Verenigd Koninkrijk niet helpen.”

Cameron wil het liefst de Britse relatie met de EU heronderhandelen, en heeft daarbij steun van zijn Europese collega’s nodig. Op basis van een uiteindelijke nieuwe relatie zou er dan een referendum kunnen worden gehouden.

In een reactie op de Amerikaanse waarschuwing zei de Britse vicepremier Nick Clegg gisteren dat hij „niet bang is” voor de uitkomst van een dergelijk referendum. „Wat de vraag ook zal zijn, de onderliggende vraag is ‘wil het Verenigd Koninkrijk een leider zijn in Europa en dat blijven?’ Niet alleen wijzelf, maar ook de Amerikanen en anderen zeggen zeer terecht: je bent een groot land, je hebt grote ambities, je hebt een grote geschiedenis: handel daarnaar.”

Ook hij voerde de druk op Cameron op. Wat oud-europarlementariër Clegg betreft getuigt een sterk Brits leiderschap in Europa van „zelfvertrouwen”. Clegg, die uitstekend Nederlands spreekt, grapte dat hij wel bereid is Camerons toespraak te vertalen: „from double Dutch to just Dutch” – van ‘gebrabbel’ in gewoon Nederlands.