De Paviljoens gaan definitief dicht

Museum De Paviljoens in Almere gaat op 1 juli definitief dicht. Op dit moment lopen de laatste twee tentoonstellingen in de beeldende kunstinstelling, die sinds 2001 veel Nederlandse kunstenaars de kans gaf te exposeren.

De Paviljoens werd vorig jaar door de Raad voor Cultuur op basis van de hoge kwaliteit van de programmering en de educatieve activiteiten tot de zes beste beeldende kunstinstellingen in heel Nederland gerekend. Maar het kreeg een negatief subsidieadvies, omdat het de eigen inkomstennorm net niet haalde.

De instelling werd in 2009 verplicht mee te werken aan een plan voor een nieuw museum De Stad, ontwikkeld door Rudi Fuchs. Daarin zou ook aandacht zijn voor de geschiedenis van Almere. De gemeente staakte dat plan in 2011, maar intussen had De Paviljoens weinig aan fondsenwerving kunnen doen.

De Paviljoens moet nu met onder meer de schouwburg binnen één gebouw de organisatie Een Hectare Cultuur gaan vormen. Een nog te benoemen artistiek leider moet daar afwisselend en interdisciplinair muziek, toneel en beeldende kunst programmeren. „Beeldende kunst is zeker onderdeel van het businessplan, maar wordt niet meer gekoppeld aan een bepaald aantal vierkante meters of een vast aantal tentoonstellingen. Het gebouw is heel flexibel te gebruiken”, zegt wethouder Arno Visser.

Voor de karakteristieke paviljoens die in 1992 door de architecten Robbrecht en Daem in opdracht van Jan Hoet voor de Documenta in Kassel waren ontwikkeld, moet de gemeente nog een bestemming vinden.