De horror van reality-tv komt naar Silicon Valley!

SILICON VALLEY -- "Housewarming Toga Party" -- Pictured: (l-r) Dwight Crow, Hermione Way, Kim Taylor -- (Photo by: David Moir/Bravo) David Moir/Bravo

Yuriy Mikhalevskiy (26) slaat zijn handen voor zijn ogen. „Dijk-stra’s algoritme, serieus, die jongen roept maar wat!”, zegt hij. „En kunnen ze werkelijk alleen met ontbloot bovenlijf in beeld?” Mikhalevskiy is softwareontwikkelaar in San Francisco en zijn vier huisgenoten werken bij start-ups. Gezamenlijk kijken ze naar de eerste aflevering van Start-Ups: Silicon Valley. Na tien minuten, als in de show een Paris Hilton-achtig meisje opduikt met een iPad in haar ene hand en een klein hondje in de andere, lopen er al twee de kamer uit.

Televisiemakers in de VS hebben de start-up-scene in Silicon Valley ontdekt. Veruit de meeste aandacht kreeg tot nu toe Start-Ups: Silicon Valley, over zes jonge ondernemers die het willen maken in Silicon Valley. De serie wordt geproduceerd door Randi Zuckerberg, zus van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Ze zegt geïnspireerd te zijn door het succes van de film The Social Network (2010) – opmerkelijk, aangezien haar broer in de film niet bepaald sympathiek wordt neergezet.

Maar Silicon Valley zelf blijft liever buiten de spotlights. „Een ‘reality show’ over Silicon Valley. Jakkes, blijf alsjeblieft in LA”, twitterde tech-ondernemer Kevin Rose naar zijn ruim één miljoen volgers. Niet meedoen, luidde zijn advies. Het techblog StartUpGrind schreef: „De horror van reality-tv komt naar Silicon Valley!”

De promo van de show, die een half jaar geleden uitkwam, veroorzaakte een stroom aan negatieve reacties. De eenzijdige samenstelling van de deelnemers kreeg kritiek: allen zijn blank, terwijl Silicon Valley in werkelijkheid zeer divers is – met name Aziaten zijn oververtegenwoordigd. Het programma wil de work hard, play hard-mentaliteit overbrengen, hard werken, veel feesten. Maar de promo liet vooral dat laatste zien, met jongens die joelend in een cabrio zitten en omringd met meisjes in een zwembad. Een belediging voor het harde bestaan van echte beginnende ondernemers, klonk het.

Mikhalevskiy en zijn huisgenoten zijn teleurgesteld. „Ik ben best benieuwd naar ervaringen van andere start-ups, ook als het als entertainment wordt gebracht”, zegt Heather Crouch (27). „Maar deze mensen vertellen bijna niets over hun product of wat ze willen bereiken.”

Aan het eind van de aflevering doet de bekende investeerder Dave McClure zijn intrede. Deelnemers Ben en Hermione pitchen hun idee voor een fitnessapp, in de verwachting 500.000 dollar startkapitaal te krijgen. „Ik weet zeker dat hij als hij van ons product hoort, het geld op de tafel smijt”, zegt Hermione. „Tuurlijk!”, schamperen Mikhalevskiy en zijn huisgenoten tegen de tv.

McClure maakt gehakt van de pitch. Geïrriteerd onderbreekt hij de pretentieuze praatjes van Ben, pakt de laptop af en klikt snel door de powerpointpresentatie. Nee, die half miljoen dollar zit er niet in, De jonge ondernemers blijven verbouwereerd achter. En Mikhalevskiy zet toch nog tevreden de televisie uit.

De column van Ernst-Jan Pfauth staat vandaag voor één keer op Opinie.

    • Eva de Valk