Daders groepsverkrachting India hadden de ‘intentie om te doden’

De vijf mannen die een 23-jarig meisje verkrachtten in een Indiase bus, hadden de intentie om haar ook te vermoorden. Dat staat in het politierapport, dat persbureau Reuters inzag. Het meisje overleed eind december in het ziekenhuis, twee weken na de brute mishandeling en verkrachting.

Een bord bij het Lady Sriram College in New Delhi adviseert vrouwelijke studenten onder meer om niet bij vreemden in te stappen en geen eten of drinken aan te nemen van onbekenden. Ook wordt ze aangeraden een zelfverdedigingscursus te volgen. De politie plaatste dit bord naar aanleiding van de brute groepsverkrachting. Foto AFP / Raveendran

De vijf mannen die een 23-jarig meisje verkrachtten in een Indiase bus, hadden de intentie om haar ook te vermoorden. Dat staat in het politierapport dat persbureau Reuters inzag. Het meisje overleed eind december in het ziekenhuis, twee weken na de brute mishandeling en verkrachting.

Het politierapport gaat over de vijf mannen die meerderjarig zijn; er is een zesde dader die zegt dat hij onder de achttien is en daarom een apart proces krijgt. In het rapport staat dat de groep ‘s avonds bijeenkwam om te eten. Toen spraken ze af om een vrouw te verkrachten en te doden en “de avond af te sluiten met bloed op hun kleren”.

De verdachten besloten dus “vooraf” dat ze op zoek gingen naar een vrouw en “de intentie hadden om haar te doden”, stelt het zeshonderd pagina’s tellende rapport.

Het document, waarin de bewijzen van de aanklager zijn samengevoegd, bevat de uitkomsten van forensisch onderzoek, maar ook bekentenissen, getuigenverklaringen en medische informatie. Er is DNA-bewijs en er zijn eigendommen van de slachtoffers gevonden in het busje. Desondanks voerde de verdediging van de verdachten gisteren aan dat het onderzoek nog “vol onvolledigheden” zit.

Zestal ging in busje van ‘gang leader’ op zoek naar een slachtoffer

De lezing die het rapport geeft van de bewuste avond, die van 16 december, is als volgt: de mannen stapten in het busje waar de veronderstelde groepsleider, Ram Singh, overdag chauffeur van was wanneer hij schoolkinderen vervoerde. Ze reden rond en vonden de studente (haar naam is Jyoti Singh Pandey) en een vriend van haar, die een ritje naar huis wilden nadat ze de film Life of Pi hadden gezien in een winkelcentrum in Zuid-Delhi.

In het busje zaten de mannen om beurten achter het stuur terwijl de anderen het meisje verkrachtten. Tijdens de worsteling wist het meisje de jongens een aantal keer te bijten - die afdrukken zijn onderdeel van het bewijs. Toen de twee slachtoffers het busje uitgegooid werden, probeerden de daders nog met het busje over het meisje heen te rijden, maar de jongen met wie ze was wist haar op tijd aan de kant te trekken.

De politie kon Singh de volgende dag arresteren omdat het busje gezien was op de camerabeelden van een hotel. Hij droeg toen nog steeds het met bloed besmeurde shirt dat hij die avond ook aan had gehad. Na “aanhoudende ondervraging” bekende hij en leidde hij de politie naar de andere daders.

De aanklager eist dat de daders de doodstraf krijgen.

Zesde dader echt minderjarig? Politie doet botonderzoek

De namen van de andere verdachten zijn Singhs broer Mukesh, Akshay Kumar Singh (alias ‘Thakur’), Pawan Gupta en Vinay Sharma. Verwacht wordt dat zij alle vier volhouden dat ze onschuldig zijn. Mukesh zegt dat hij is gemarteld door de politie.

Het zesde lid van de groep, een tiener, wordt apart berecht omdat hij minderjarig zou zijn. Maar de politie vermoedt dat hij toch ouder dan achttien is en doet botonderzoek om dat te bewijzen.

    • Peter Zantingh