Crèche in Heerenveen mag openblijven van de rechter

Kinderdagverblijf Fleurtje Belle Fleur is onterecht gesloten door de gemeente Heerenveen. Dit vonniste de Leeuwarder rechtbank gisteren in een kort geding dat eigenaar Myra van Dijk had aangespannen tegen de gemeente.

Het kinderdagverblijf ging afgelopen vrijdag dicht. De kinderen, van 0 tot 4 jaar, zouden er stelselmatig agressief zijn bejegend en ruw behandeld door Van Dijk. De klachten waren afkomstig van negen oud-medewerkers. Van Dijk ontkende de aantijgingen en stapte naar de rechter.

Volgens de rechtbank had niet de gemeente, maar de GGD die de afgelopen maanden drie inspecties uitvoerde bij Fleurtje Belle Fleur, formeel bevel tot sluiting moeten geven.

Verder vindt de rechter dat de situatie in het kinderdagverblijf niet dusdanig spoedeisend was dat direct optreden vereist was. De eigenaresse kreeg immers nog de gelegenheid te reageren op de beschuldigingen.

De gemeente Heerenveen beraadt zich, zegt haar advocaat Ivo van der Meer. Hij noemt Van Dijk ongeschikt als eigenaar van een kinderdagverblijf. De gemeente kan juridisch nog een „aanwijzing” opleggen, aldus Van der Meer. „Daarbij wordt de eigenaresse verplicht een manager in dienst te nemen. Dat kan als het moet binnen een week.” Mogelijk volgt een bodemprocedure.

Van Dijk zelf is „superblij” dat ze de rechtszaak gewonnen heeft. „Ik ga maandag gewoon weer open, maar door de grote media-aandacht is mijn bedrijf wel kapot gemaakt.” Ze overweegt een schadeclaim bij de gemeente in te dienen.