Burgemeester Berlijn blijft aan, althans voorlopig

Weer is de opening van de luchthaven in Berlijn uitgesteld. Burgemeester Wowereit bleef gisteren overeind in het parlement van de deelstaat Berlijn.

De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit (59), staat voor het begin van het debat gisteren, losjes zoals altijd, grapjes te maken met getrouwen in de plenaire zaal van het Berlijnse parlement. En dat terwijl hijzelf het enige agendapunt van het spoeddebat is. Of althans zijn hoofd, dat wordt geëist door Groenen en Piraten, via een motie van afkeuring. Want de oppositie van het 149 leden tellende Huis van Afgevaardigden van de deelstaat Berlijn kookt van woede sinds zondag duidelijk werd dat de opening van het nieuwe vliegveld van de hoofdstad voor de vierde keer moet worden uitgesteld.

De Willy Brandt-luchthaven zou in oktober dit jaar dan eindelijk in bedrijf genomen worden, maar nog steeds kan de brandveiligheid niet worden gegarandeerd. Bovendien blijken roltrappen niet te passen en is de bekabeling fout gelegd. Afgelopen week kwam er in de media nog een hele und, und, und-lijst bij. Zodat deskundigen nu denken dat de luchthaven pas in 2016 open kan. De geschatte kosten van het project zijn verdubbeld tot meer dan vier miljard euro, alleen al aan onderhoud zou de luchthaven op dit moment 15 miljoen per dag kosten.

Ramona Pop, de van oorsprong Roemeense fractievoorzitter van de Groenen, begint het debat met een reeks verwijten aan Wowereit. Daarbij staat de imagoschade die Berlijn door het haperende megabouwproject oploopt centraal. „Het aanzien van onze stad is zwaar beschadigd”, staat ook in de motie van wantrouwen. Pas daarna komen de „enorme financiële consequenties”. En Wowereit heeft geen politieke consequenties getrokken, maar de problemen gerelativeerd en het parlement belangrijke informatie onthouden.

Terwijl zij spreekt roepen leden van de coalitiefracties door haar heen, klappen in de handen of maken komisch bedoelde geluiden. Als de coalitie later aan het woord komt, doen de oppositiefracties hetzelfde. Niemand gebruikt de microfoons op de bureaus. Als een Piraat dit bij hoge uitzondering wil doen, staat de spreker, SPD-fractievoorzitter Raed Saleh, dat niet toe. „Hij laat mij ook nooit interrumperen.” In het Berlijnse parlement geldt de wet van het overdekte zwembad en schallen alle stemmen door elkaar.

Fractievoorzitter Udo Wolf van Die Linke wijst Wowereit erop dat hij niet meer met gezag kan spreken als hij Berlijn moet verdedigen tegen verwijten dat de armlastige deelstaat geld verspilt van het welvarende Beieren of Hessen. En inderdaad kondigde de CSU-leider Horst Seehofer, na twee jaar dreigen, dinsdag aan dat hij in februari naar het Constitutioneel Hof in Karlsruhe stapt om een eind te maken aan de geldende financiële vereveningsregels tussen de deelstaten. Het nieuws uit Berlijn werkte als rode lap.

Wie gedacht had dat de burgemeester geïntimideerd was, vergiste zich. Wowereit stelde vast dat de vertragingen bij de bouw van het vliegveld niet door „politiek falen” werden veroorzaakt. En: „Het is een stuk moeilijker om je verantwoordelijkheid te nemen en aan te blijven dan om weg te lopen.” Zaterdag wordt er gestemd, maar Wowereit steunt op een ruime meerderheid. Ooit zal hij misschien moeten aftreden om het vliegvelddebacle. Maar niet deze week.

    • Frank Vermeulen