brieven

Ooit zaten er wel degelijk toeschouwers bij AGOVV

Matthijs Keuning concludeert dat Apeldoorn nooit warmliep voor zijn profclub AGOVV (NRC Handelsblad, 8 januari). Vanaf 1956 was ik vier jaar doelman van AGOVV. Apeldoorn telde toen 105.000 inwoners, maar bij de thuiswedstrijden waren altijd 5.000 toeschouwers aanwezig.

Bij topwedstrijden, zoals tegen Volendam, was Berg en Bos zelfs afgeladen. Inmiddels telt Apeldoorn ruim 157.000 inwoners, ruim 50.000 meer dan in 1960. Met pijn en moeite bedroeg het recente aantal toeschouwers hooguit 2.000, en soms zelfs minder.

Het kan niet anders: het gebrek aan een evenredige achterban moet eerder met falend beleid te maken hebben dan met desinteresse van de Apeldoornse bevolking.

Joop Niezen

Noordwijk

Demotie in Elsschots Kaas

De discussie over de salarisvermindering voor oudere werknemers bij Capgemini (NRC Handelsblad 8 januari) deed mij onmiddellijk denken aan een passage uit de roman Kaas van Willem Elsschot uit 1933.

Frank Laarmans, klerk bij een scheepstimmerwerf, verheugt zich op zijn nieuwe inkomen als hij zijn contract bij de Hollandse kaasfabrikant Hornstra heeft getekend:

„Drie honderd gulden per maand, dat was meer dan het dubbele van mijn salaris bij de General Marine and Shipbuilding en daar had ik sedert lang mijn maximum bereikt, zodat ik al een paar jaar mijn eerste loonsvermindering verwachtte. Want op onze werf ga je van nul tot honderd en dan weer terug naar nul”. Als we vooroorlogse praktijken als die van Laarmans’ oude werkgever weer toelaten, valt te vrezen dat ook het vervolg weer snel werkelijkheid zal worden:

„… klerken zijn over 't algemeen weinig gespecialiseerd en passen zo goed in elkaar dat zelfs een man met een lange ondervinding een trap onder zijn vijftigjarige trouwe kont krijgt en vervangen wordt door een ander die even goed en goedkoper is.”

Jaap van Dijk

Groningen

    • Jaap van Dijk
    • Joop Niezen