Brieven

Salaris van specialisten

In het artikel over veelverdieners in de publieke sector schrijft nrc.next: er zijn 1.500 medisch specialisten die boven de Balkenendenorm uitkomen, ofwel 12 procent van alle specialisten (‘Het is nooit eerlijk’, 9 januari). Dat schetst een incorrect beeld. Er zijn 12.700 medisch specialisten, 5.900 in loondienst en 6.800 vrijgevestigd. Gemiddeld inkomen in 2012 was respectievelijk 140.000 euro en 211.000 euro (rapport commissie Meurs Gezond belonen, oktober 2012).

Correcte weergave is: van die 5.900 specialisten in loondienst verdienen er blijkbaar 1.500 boven de norm, dus 25 procent in plaats van 12 procent. Het percentage vrijgevestigd medisch specialisten met een bruto inkomen hoger dan de norm is naar alle waarschijnlijkheid aanzienlijk hoger.

Wouter Verduyn

Amersfoort

2012 beste jaar ooit?

2012 schijnt een van de beste jaren ooit te zijn, aldus de factcheck (9 januari). Deze bewering impliceert dat de mensheid er 20.000 jaar geleden slechter aan toe was. Met vrees denk ik terug aan een wereld, een ware dystopie, die onze huidige verschrikkingen met speels gemak overtreft. Ooit werkte de mens slechts 20 uur per week door te jagen voor voedsel opdat hij de rest van zijn tijd kon besteden in totale vrijheid. Welk een horror! Deze dwaasheid is gelukkig verdwenen met onze beschaving: wij werken ten minste 40 uur per week in omgevingen die vele malen spannender zijn dan de jacht. 1-0 voor ons. Ooit was er een wereld, waar men vunziger dingen aantrof dan oceanen vol microplastic, ondrinkbaar water uit rivieren en nucleaire fallouts. Het is een wonder dat we het tot hier hebben gebracht, met schonere lucht in onze longen dan onze voorvaderen moeten hebben opgesnoven. 2-0 voor ons. Vanavond hef ik mijn plastic glas, gevuld met overheerlijke frisdrank gezoet door aspartaam, genietend van een plofkip gevuld met meer antibiotica dan ik in mijn leven heb binnengekregen, en denk met trots vervuld aan een mensheid die steeds geweldiger en bewonderingswaardiger wordt. 2012 was inderdaad het beste jaar ooit!

Sjoerd van Wijk

Promovendus Economie, Maastricht

Noem ze geen junks

In nrc.next staat een artikel van Dick Wittenberg over de vrees van de verslavingszorg dat door de bezuinigingen junks weer op straat belanden (8 januari). Ik deel deze zorg. Ik herken ook het beeld dat hij schetst door het citaat van een verslaafde: „Iedereen kijkt op je neer. Omdat je drinkt en drugs gebruikt. Omdat je niks kunt en niks bent en ook nog stinkt.” Dat beeld gaat nooit veranderen als we mensen junks blijven noemen (zoals in de intro bij het stuk). Door iemand afval te noemen degradeer je ze tot iets onmenselijks.

Carolien de Heer

Duo-raadslid PvdA Amsterdam West, werkzaam in verslavingszorg en ggz