Bouw nieuwe centrale Groningen van de baan

De bouw van een nieuwe energiecentrale in de Eemshaven in Groningen is voorlopig van de baan. Dat heeft de projectonderneming Eemsmond Energie gisteren laten weten. Het bedrijf heeft de optie op de 17,5 hectare bouwgrond die was gereserveerd, niet verlengd. Oorzaak: aanhoudende moeilijke omstandigheden op de energiemarkt, die gekenmerkt wordt door een sterk fluctuerende gasprijs, een daling in de elektriciteitsvraag en beteugelde groothandelprijzen.

De twee initiatiefnemers – het Zwitserse Advanced Power en Duitse Siemens – zeggen dat ze onder de huidige economische omstandigheden geen 1,2 miljard euro kunnen investeren in een energiecentrale. Ze ontkennen dat het om afstel gaat. Zodra de prijzen op de energiemarkt aantrekken, wordt bekeken wanneer alsnog met de bouw van de centrale kan worden begonnen.

Projectmanager James Dickson in een verklaring: „Hoewel gasgestookte elektriciteitscentrales door hun hoge efficiëntie en flexibiliteit de ideale partner zijn voor het toenemend aantal installaties op basis van fluctuerende, hernieuwbare energiebronnen in de energiemarkt, rechtvaardigen de huidige economische omstandigheden op dit ogenblik geen investering in dit type project in Nederland.”

In 2014 zou worden begonnen met de bouw van een nieuwe stoom- en gascentrale met een capaciteit van 1200 megawatt. De bouw zou werkgelegenheid bieden aan ongeveer 1000 man. Als de centrale in bedrijf is, kunnen daar zo’n 100 mensen aan de slag. Het besluit betekent niet dat er voorlopig geen nieuwe centrales in het Eemsgebied komen. Zo wordt nu onder meer gebouwd aan een nieuwe kolencentrale van Essent/RWE.