Blokhuijsen wint eerste slag in ‘strijd tussen koning en troonpretendent’

Jan Blokhuisen voor zijn 500 meter race tijdens het EK allround schaatsen in Thialf. Foto ANP / Jerry Lampen

Jan Blokhuijsen is tijdens het EK allround in Heerenveen op de 500 meter als vierde geëindigd. De TVM-schaatser kwam na 36,40 over de streep. Sven Kramer werd zevende in 36,70.

De 500 meter werd, net zoals vorig jaar, gewonnen door de Pool Konrad Niedzwiedzki in 35,93. Zijn landgenoot Zbigniew Brodka (36,03) en de Noor Havard Bökko (36,14) completeerden het podium.

De samenvatting van de NOS

Bij de EK allround dat met de 500 meter van start ging zijn ‘jager’ Jan Blokhuijsen en ‘prooi’ Sven Kramer vanaf de favorieten, schreef NRC Handelsblad gisteren. Een duel tussen koning en troonpretendent, aldus de krant.

“De koning en de troonpretendent – dagelijks zwepen Kramer en Blokhuijsen elkaar op naar nieuwe hoogten. Maar wie het duo de afgelopen jaren op de voet volgde, zag de verhoudingen tussen de twee langzaam veranderen. Blokhuijsen is inmiddels zo sterk geworden dat hij een rechtstreekse bedreiging is gaan vormen voor Kramer, tot voor kort de onbetwiste kampioen. „Ik daag Sven uit”, klinkt het uit de mond van Blokhuijsen.”

Blokhuijsen tevreden - Kramer: het gat is te doen

Kramer was na afloop gematigd positief over de openingsafstand.

“Natuurlijk had ik beter willen rijden, maar het gat is te doen. Op de 500 meter kun je niet veel winnen, maar wel veel verliezen. Dat is niet gebeurd.”

De achterstand op Blokhuijsen is nagenoeg even groot als twee weken geleden bij het NK allround, ook verreden in Heerenveen. Toen wist hij de opgelopen schade van 37 honderdsten in het vervolg van het toernooi ruimschoots te repareren.

Blokhuijsen was meer te spreken over het verloop van de openingsafstand.

“De tijd is prima. Een tiende langzamer dan twee weken terug, maar dat geeft niet.”

Gezien de loting voor de 5000 meter lijkt Blokhuijsen nu de regie in handen te hebben, aldus persbureau Novum. Hij komt namelijk pas in de slotrit tegen Sverre Lunde Pedersen in actie, terwijl Kramer al drie ritten eerder in de baan komt.

    • Lex Boon