Bloedigste dag in jaren in Pakistan

Pakistan heeft gisteren een van de bloedigste dagen van geweld in de afgelopen jaren meegemaakt, met in totaal ongeveer 120 doden. De meeste slachtoffers behoren tot de shi’itische minderheid in het land, die volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) steeds vaker doelwit is van extreem geweld.

De grootste aanslagen waren gisteren in de westelijke stad Quetta, niet ver van de grens met Afghanistan. Een zelfmoordterrorist blies zich op in een biljardzaal, tien minuten later werd vlakbij dat gebouw een autobom tot ontploffing gebracht. Bij beide explosies stierven meer dan tachtig mensen, onder wie negen politiemensen en twintig toegesnelde hulpverleners.

De aanslagen vonden plaats in een overwegend shi’itische wijk. Er wonen veel Hazara’s, een shi’itische minderheid die door oorlogen in Afghanistan is uitgeweken. Ook veel leiders van de Afghaanse Talibaan hebben in Quetta hun uitvalsbasis.

Beide aanslagen zijn opgeëist door de Pakistaanse Lashkar-e Jhangvi, een soennitische terreurgroep. De organisatie, ooit gekoesterd door de Pakistaanse militaire geheime dienst ISI, is bekend van operaties in Kashmir en Afghanistan. Maar ze is ook berucht geworden door sektarische strijd tegen shi’ieten in eigen land. Vorig werden in Pakistan in totaal meer dan 400 shi’ieten gedood. Het was voor shi’ieten „het bloedigste jaar sinds mensenheugenis”, zei een woordvoerder van Human Rights Watch Pakistan vanochtend. „Afgaande op de gebeurtenissen van gisteren, zal het alleen nog maar slechter worden”.

Eerder op de dag vond gisteren in Quetta ook een bomaanslag plaats in een zakenwijk, waarbij zeker twaalf doden vielen, leden van een paramilitaire eenheid. Die aanslag staat los van het religieus geweld. Hij werd opgeëist door het ‘Verenigd Leger van Baluchistan’, een van de gewapende groepen in de grondstofrijke maar arme provincie (waarvan Quetta de hoofdstad is) die strijden voor onafhankelijkheid. In het verleden zijn er vaker aanslagen geweest in de provincie. Een vierde aanslag was gisteren in Migora in de Swat-vallei, waar het leger in 2009 de Pakistaanse Talibaan verdreef. Daar vielen meer dan 20 doden. (AP, Reuters)