Savile misbruikte decennia lang honderden - ook erg jonge - kinderen

Jimmy Savile (rechts) in 1986 met een wassen beeld van zichzelf. Vandaag verscheen een rapport over zijn wijdverbreide seksueel misbruik.
Jimmy Savile (rechts) in 1986 met een wassen beeld van zichzelf. Vandaag verscheen een rapport over zijn wijdverbreide seksueel misbruik. Foto AP / John Redman

De in 2011 overleden overleden BBC-presentator Jimmy Savile misbruikte meer dan tweehonderd (veelal) kinderen, door heel het land, in een tijdsbestek van meer dan vijftig jaar. Dat staat in een uitgebreid onderzoeksrapport dat vanochtend is gepresenteerd.

Het gaat om misbruik van een “ongekende omvang”, zegt de politie. In het rapport zijn 214 gevallen van misbruik opgenomen, waarbij in 34 gevallen sprake is van verkrachting of penetratie. De gevallen tonen een “fascinerend beeld van wijdverspreid seksueel misbruik”, zo staat erin te lezen. In totaal hebben 450 mensen zich bij de politie gemeld met informatie over de daden van de BBC-presentator.

Misbruik op scholen, in zorginstellingen en bij zijn programma’s

Savile ging tientallen jaren lang regelmatig de fout in. De vroegste beschuldiging is van 1955, in Manchester, de laatste van 2009. Meestal vond het misbruik plaats in Leeds, waar hij woonde, of in Londen, waar hij werkte. De meeste gevallen vonden plaats tussen 1966 en 1976. 73 procent van de slachtoffers was jonger dan achttien, 82 procent was vrouwelijk. Het jongste slachtoffer was 8, het oudste 47.

Uit het rapport: de plekken waar Savile volgens het onderzoek misbruik pleegde.

Uit het rapport: de plekken waar Savile volgens het onderzoek misbruik pleegde.Uit het rapport: de plekken waar Savile volgens het onderzoek misbruik pleegde.

De details zijn schokkend. In het rapport wordt gesproken over een tienjarig jongetje dat werd misbruikt toen hij Savile om een handtekening vroeg. Andere slachtoffers werden betast toen ze aanwezig waren bij een van zijn goed bekeken muziekprogramma’s. Op een school voor meisjes met problemen bood hij sigaretten en autoritjes aan in ruil voor seks. Hij misbruikte in zorginstellingen, scholen, televisie- en radiostations.

Savile gebruikte zijn bekendheid om zich “in het volle zicht te verbergen”, zei politiecommandant Peter Spindler vandaag. Saviles misbruik was volgens hem “omvangrijk, roofzuchtig en opportunistisch”. De politie heeft geen “duidelijk bewijs” dat Savile onderdeel was van een pedofielennetwerk.

Savile overleed in 2011, raakt ridderstatus misschien weer kwijt

De ooit zo populaire Savile, presentator van onder andere Top of the Pops, viel eind vorig jaar van zijn postume voetstuk door de onthullingen over kindermisbruik. Cameron suggereerde toen dat de zaak een reden kan zijn om Savile, die in 1990 tot ridder werd geslagen, zijn status alsnog te ontnemen. Savile stierf in oktober 2011, op 84-jarige leeftijd.

Het volledige rapport is hier te lezen.