American Express schrapt 5400 banen

De Amerikaanse creditcardmaatschappij American Axpress schrapt dit jaar zo’n 5400 banen. Het personeelsbestand zal vier tot zes procent krimpen ten opzichte van 2012. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

De Amerikaanse creditcardmaatschappij schrapt 5400 banen uit kostenbesparingen. Het bedrijf wil efficiënter zijn ingericht. Foto AP / Steven Senne

De Amerikaanse creditcardmaatschappij American Axpress schrapt dit jaar 5400 banen. Het personeelsbestand zal vier tot zes procent krimpen ten opzichte van 2012. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

Er verdwijnen vooral banen uit de reistak van het bedrijf, omdat steeds meer mensen hun reis online boeken. De verdwenen banen worden gedeeltelijk gecompenseerd door nieuwe banen die er naar verwachting dit jaar komen. American Express heeft op dit moment 63500 werknemers. De ontslagen zullen volgens het bedrijf “proportioneel” plaatsvinden in de VS en andere landen.

Voor de herstructurering wordt 287 miljoen dollar gereserveerd. Ook is 212 miljoen gereserveerd voor gespaarde punten van klanten en nog eens 95 miljoen voor terugbetalingen aan klanten en andere kosten. Dat zorgt ervoor dat de winst van American Express in het vierde kwartaal van 2012 met 46 procent is gekrompen in vergelijking met een jaar eerder.

De winst bedroeg 637 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat nog 1,2 miljard. De omzet steeg 5 procent naar 8,1 miljard dollar, doordat kaarthouders 8 procent meer uitgaven.

    • Mirjam Remie