Zwoele Wagnerzang

None

operaChristian Gerhaher: Romantische Arien ****

Op zijn eerste album met opera-aria’s valt eindelijk voor een groot publiek te beluisteren waarom Christian Gerhaher, hier vooral beroemd als liedzanger, in 2010 tot operazanger van het jaar werd verkozen door vakblad Opernwelt. Gerhaher kreeg die eretitel o.a. voor zijn invulling van de rol van Wolfram in Wagners Tannhäuser, waaruit hij ook hier twee aria’s zingt: Blick ich umher en O du mein holder Abendstern. Voor goed gezongen Wagner kun je bij talloze baritons terecht, maar Gerhaher biedt wel een bijzonder zoete en warme lezing. Nog aardiger is het feit dat zijn cd ook echt Romantische Arien bevat die je niet op veel andere compilaties aantreft. Bijvoorbeeld het vol spetterende levenslust gezongen Ja, wart bis zum jüngsten Tag uit Schumann oratorium Genoveva – net waar je begin januari naar smacht. Nog minder frequent uitgevoerd: de aria Norton! Du bist es! uit Otto Nicolai’s Die Heimkehr des Verbannten en de aria’s uit Schuberts opera Alfonso und Estrella en (een vrij misbaar unicum) Der Graf von Gleichen. Het orkest van de Bayerische Rundfunk begeleidt onder Daniel Harding subtiel en rondborstig.

    • Mischa Spel