Waarom hebben sommige toiletpotten een plateau?

Nico van den Hoorn uit Ermelo vraagt zich af waarom sommige toiletpotten een soort plateau hebben. „Het gebeurt nog weleens dat een drol net wat aan de zware kant is en niet direct met het stromende water meegaat. Gewoon een gat naar beneden is toch veel handiger?”

„Het is maar net waar de klant voor kiest”, zegt Thea van Dijk. Ze is woordvoerster van Sphinx, producent van onder andere toiletpotten. Bij het kopen van een toiletpot heb je de keuze tussen vlakspoel en diepspoel, legt ze uit. Het type wc met een plateau wordt vlakspoel genoemd. Modellen waarbij de ‘boodschap’ direct in het water valt heten diepspoel. Of zoals Frank Walstra, adviseur van sanitairwinkel Baderie in Houten, het mooi zegt: „Het is plok of plons”.

Mensen die een bepaalde ziekte hebben kiezen volgens Van Dijk vaker voor een wc met vlakspoel, omdat ze zo goed in de gaten kunnen houden hoe hun ontlasting eruitziet. In verzorgingstehuizen voor gehandicapten en bejaarden is het plateautje ook erg populair. Maar er zijn net zo goed jonge, gezonde mensen die gewoon willen zien wat er wordt geproduceerd. „Bijvoorbeeld ouders van kleine kinderen”, zegt Walstra.

Tegenwoordig wint de diepspoel-variant echter steeds vaker aan populariteit. „Toevallig heb ik net nog een vlakspoel verkocht”, vertelt Walstra, „maar dat gebeurt niet zo vaak meer”. Het vlakspoelmodel wordt over het algemeen als ouderwets ervaren. „Jaren geleden moesten klanten niets hebben van wc’s met diepspoel, maar inmiddels willen de meesten niet anders meer.”

Een veelgehoord nadeel van diepspoeltoiletten is de plons na het doen van een grote boodschap. Het gevolg: natte billen. Bij toiletpotten van betere kwaliteit zou dat probleem volgens Van Dijk een stuk minder vaak voorkomen. Voor wie het toch met een ‘plons-wc’ moet doen: van tevoren een stukje wc-papier in de pot gooien doet wonderen.

Over toiletpotten met een plateautje gaat het gerucht dat geurtjes zich makkelijker zouden verspreiden. Walstra spreekt dat tegen: „Ik merk er in ieder geval weinig van.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Carlijn Teeven