Vietnamese rechter geeft dissidenten zware celstraffen

Een Vietnamese rechtbank heeft gisteren dertien mensen die actie voerden voor democratie veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot dertien jaar. Een veertiende verdachte kwam er van af met een voorwaardelijke straf. Ze werden schuldig bevonden aan „activiteiten die erop zijn gericht de regering van het volk omver te werpen”.

Mensenrechtengroeperingen hekelden het vonnis. Volgens hen maakt het deel uit van een campagne van de communistische autoriteiten om harder op te treden tegen dissidenten. De straffen behoren tot de strengste voor zulke ‘vergrijpen’ die de laatste jaren zijn toegekend.

De veroordeelden, twaalf mannen en twee vrouwen, hadden volgens de aanklager contact gehad met Viet Tan, een organisatie van Vietnamese dissidenten in de Verenigde Staten. Die schuwde in de jaren tachtig het geweld niet, maar zegt de laatste decennia vreedzaam te opereren. Volgens Vietnam is dit een terroristische organisatie, maar volgens de Amerikaanse regering is er geen bewijs dat de beweging nog tot geweld aanzet.

De meeste verdachten zijn katholiek en sommigen van hen schreven een kritisch blog. Ze zaten al ruim een jaar in voorarrest. Het proces had plaats in de stad Vinh, 300 kilometer ten zuiden van Ho Chi Minh Stad. Honderden politieagenten waren present in de rechtszaal om de orde te bewaren.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn „diepe zorg” uit over het vonnis. Het lijkt een obstakel voor pogingen van Amerikaanse kant om de betrekkingen met Vietnam aan te halen na decennia van verwijten over en weer.

Volgens Phil Robertson van Human Rights Watch was het een schertsproces en hebben de verdachten niets strafbaars gedaan. Hij noemde het vonnis „schandalig”. Ook Amnesty International sprak van een „zeer zorgwekkende trend” van repressie. „We dringen er bij de Vietnamese autoriteiten op aan de activisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten”, zei Rupert Abbott, Amnesty-woordvoerder.

Viet Tan zei dat de activisten slechts op vreedzame wijze hadden betoogd voor sociale rechtvaardigheid. Ook zouden ze zich slechts hebben bediend van het recht van vrije meningsuiting via artikelen van hun hand, onder meer op blogs. (AP, Reuters, BBC)