Veiling: Fra Bartolommeo, 'Madonna met kind' ( 10-15 miljoen dollar)

None

Jezus reikt naar de sluier van zijn moeder om een kusje te stelen. De menselijkheid straalt af van dit religieuze schilderij. Christie’s veilt de Madonna met kind van Fra Bartolommeo op 30 januari in New York. Naar verwachting zal het tussen de 10 en 15 miljoen dollar (7,6 tot 11,5 miljoen euro) opleveren. Op de veiling zijn meer werken van Renaissance-meesters, waaronder een aan de Antwerpse Meester van de Aanbidding toegeschreven drieluik met de Aanbidding der Koningen (500.000-800.000 dollar), dat drie jaar geleden bij hetzelfde veilinghuis voor een iets hogere vraagprijs geen koper vond.

Fra Bartolommeo’s Madonna met kind dateert waarschijnlijk uit midden jaren negentig van de vijftiende eeuw, toen hij een jaar of tien schilderde. De voorstelling van dit moment was traditioneel in de schilderkunst, maar Fra Bartalommeo was de eerste die de twee en profil liet zien.

Madonna met kind is een ‘tondo’, een rond schilderij. De lijst is volgens Christie’s origineel.

Een dag later is op de veiling van oude kunst bij Sotheby’s een van de hoogtepunten Suzanna en de Ouderlingen (verwachte opbrengst 6 to 9 miljoen dollar) van de Italiaanse schilder Pompeo Girolamo Batoni uit 1751.