Vakkundig conventioneel

None

Une vie meilleure

Regie: Cédric Kahn. Met: Guillaume Canet, Leïla Bekhti.***

Aan ondernemingslust ontbreekt het de jeugdige kok Yann – een prachtige rol van Guillaume Canet – geenszins. Wanneer hij ergens aan een meertje een vervallen etablissement ontdekt, neemt hij ruimschoots geld op bij de bank en steekt de handen uit de mouwen.

Helaas: de brandweer keurt zijn keuken af. En omdat Yann zijn krediet al heeft overschreden, moet hij zijn ondernemersdroom verkopen en blijft hij achter met een berg schulden, wonend in een krot tegen woekerhuur. Inderdaad: als je voor een dubbeltje geboren bent...

De Franse regisseur Cédric Kahn stelt deze actuele materie aan de orde in een vakkundig maar volstrekt conventioneel melodrama. Vergeet niet papieren zakdoekjes bij de hand te houden. De scène waarin de ellende een moeder ertoe drijft haar kind niet meer te willen zien – wie daarbij de ogen droog houdt, is een onmens.

    • Raymond van den Boogaard