Uitgelicht

Film

The X Files: I Want To Believe (Chris Carter, 2008, VS). The X Files had midden jaren 90 de vinger aan de pols van de in paranormale zaken geïnteresseerde samenleving, maar staat in de tweede bioscoopfilm – tien jaar na de eerste en zes jaar na het laatste tv-seizoen – met beide benen op de grond. De FBI-agenten Mulder en Scully houden zich bezig met een pedofiele priester met visioenen, handel in illegale organen, maffia uit Rusland en de ethiek van het toepassen van stamcelonderzoek. RTL 7, 20.30-22.35u.

25 dégres en hiver (Stéphane Vuillet, 2004, F). Tragikomische debuutfilm van Vuillet speelt zich af op een warme winterse dag. Vier eenzame personages met verschillende nationaliteiten rijden in een auto door Brussel, op weg naar het vliegveld. De Oekraïense vluchtelinge Sonia hoopt daar haar man te treffen. Actrice Carmen Maura speelt de moeder van de chauffeur. Het Europese onvermogen wordt treffend geïllustreerd in de film die niet voor niets Brussel als locatie heeft. TV5, 21.00-22.35u.

Informatief

The Yes Men Fix the World. Reportage over de acties van Andy Bichlbaum en Mike Bonanno, anti-globalisten en activisten tegen multinationals. Keurig in het pak geven ze zich uit voor woordvoerders van grote bedrijven. Zo verschijnt een van hen in een uitzending van de BBC als woordvoerder van Dow Chemical om te verklaren dat dit bedrijf eindelijk heeft besloten aan de slachtoffers van Bhopal smartengeld uit te keren. Deze verklaring is meteen wereldnieuws, totdat Dow een verklaring aflegt hier niets van af te weten. Ned.2, 23.00-00.29u.

De Uil van Athena: Cave of Forgotten Dreams. Documentaire van Werner Herzog over de grot van Chauvet, waar zich 30.000 jaar oude rotsschilderingen bevinden: honderden afbeeldingen van dieren, handstempels en abstracte en geometrische patronen. Om het erfgoed te beschermen, sloot de Franse overheid de toegang tot de in 1994 ontdekte grot meteen weer af, behalve voor wetenschappelijk onderzoek. Canvas, 23.15-00.45u.

Im Bazar der Geschlechter. Documentaire over het fenomeen van het tijdelijke huwelijk in Iran. De duur ervan kan variëren van 1 uur tot 99 jaar. Gelegaliseerde prostitutie of verstandige uitlaatklep in een land waar op buitenechtelijke seks de doodstraf staat? Arte, 23.25-00.20u.

Amusement

Silent Witness. Eerste uitzending van het zestiende seizoen van de serie over een forensisch team dat op eigen houtje misdaden oplost en daarbij de politie links laat liggen. In deze nieuwe serie zijn Emilia Fox (Nikki) en William Gaminara (Leo) weer van de partij, maar heeft Tom Ward (Harry) plaatsgemaakt voor nieuweling David Caves (Jack) en is het onderzoekslaboratorium geprivatiseerd. Morgen deel 2 van dit verhaal. BBC 1, 22.00-23.00u.