uit voor kinderen

Wajangpoppen

Kantjil is een ondeugend dwerghertje uit Indonesië. Kantjil weet zelfs de woeste tijger, de grote schrik van het woud, om de tuin te leiden en zo bang te maken dat hij wegvlucht. In het Tropenmuseum kun je dit verhaal tot leven knutselen door je eigen kantjil of tijger maken. Als je hem af hebt, heb je een eigen Javaanse wajangpop. In het Javaans betekent wajang letterlijk ‘schaduw’ of ‘schim’.

12 jan t/m 10 feb, elke za en zo 11-16u, Tropenmuseum. Inl tropenmuseum.nl

Schaatsen

Vanaf 12 januari kun je een maand lang dagelijks schaatsen op de binnenplaats van het Amsterdam Museum (gratis). Schaatsen zijn ook gratis te leen bij het museum.

Vanaf 12 jan, Amsterdam Museum. Inl amsterdammuseum.nl

Gek of normaal?

Het Dolhuys is een museum over de gezondheid van je geest, over de grens tussen gek en gewoon. In een nieuwe speurtocht voor jonge bezoekers kun je het museum leren kennen.

Het Dolhuys, Haarlem, inl hetdolhuys.nl

Artis 175 jaar

Artis werd opgericht in 1838. Op 10 januari opent dierentuindirecteur Haig Balian het jubileumjaar. Onder anderen Monique van Ven, Youp van ’t Hek, Nicolette van Dam en Aart Staartjes delen die ochtend iets bijzonders met het publiek.

10 jan, 11u, inl. artis.nl

Jeugduniversiteit

De MuseumJeugdUniversiteit voor nieuwsgierige kinderen (8 t/m 12 jaar) gaan in februari van start in tientallen musea. Wetenschappers, museummedewerkers en experts vertellen over spannende, grappige en opmerkelijke onderwerpen.

Inl. museumjeugduniversiteit.nl.