Turken mogen eindelijk Marx kopen

Dankzij een nieuwe wet in Turkije mogen duizenden voorheen verboden boektitels nu toch in het land verkocht en gedistribueerd worden, zo schrijft The Australian.

Het gaat om communistische werken van Karl Marx en Friedrich Engels, maar bijvoorbeeld ook om strips, een atlas en een boek over mensenrechten in Turkije. Het verbod op de titels in kwestie is afgelopen zaterdag opgeheven, nadat het Turkse parlement vorig jaar juli al een wet over het onderwerp aannam.

In Ankara alleen al gaat het om ruim 450 boektitels en bijna 650 tijdschriften en kranten. Volgens de voorzitter van de Turkse uitgeversbond, Metin Celal Zeynioglu, gaat het landelijk echter om wel 23.000 werken. Hij zou dat aantal baseren op cijfers van het Turkse ministerie van justitie.

Het is echter maar de vraag of het enorme aantal van 23.000 titels iets zegt over een werkelijke hervorming in Turkije. Veel van de voorheen verboden titels zouden in feite ‘vergeten’ titels zijn die ooit in de ban zijn geraakt maar nu weinig stof meer doen opwaaien. Zo lag het werk van de Turkse dichter Nazim Hikmet al jaren in Turkse boekhandels, terwijl er in feite nog steeds een verbod op zijn werk was. Wel heeft Zeynioglu nu de hoop dat studenten die vanwege het bezit van sommige boektitels in de gevangenis zitten nu vrij zullen komen.

 

    • Sebastiaan Kort