Top 5000 goed voor 25,5 mld

Wil een kunstwerk doordringen tot de top 5000 duurst geveilde werken ooit, dan moet het voor meer dan 1,75 miljoen euro onder de hamer gaan. Vorig jaar was dat nog 1,6 miljoen. Dit blijkt uit het jaarlijkse kunstinvesteringsrapport dat het Amerikaanse bureau Skate’s begin van ieder jaar uitbrengt.

De totale, geveilde waarde van die 5000 werken, zo blijkt eveneens uit het rapport, steeg vorig jaar met negen procent, tot 25,5 miljard euro. 2,5 miljard euro komt daarbij op conto van geveilde werken van Pablo Picasso. Andy Warhol komt op een tweede plaats, met 1,3 miljard euro. Snelste steiger: Gerhard Richter. Dit ondanks de recordverkoop van De schreeuw van Edvard Munch.

Het aantal nieuwkomers op de lijst daalde, net als het aantal nieuwkomers uit opkomende economieën: van 82 in 2011 tot 48 in 2012. Zelfs de groei aan de verkoop van Chinese kunstenaars stokte. Conclusie: welvarende kopers kopen duurdere kunst van een kleinere groep kunstenaars.