Theater

Woef Side Story ****

De bastaardhonden van de ‘Vrije Blije Bende’ blaffen vijandig naar de rashonden van kapsalon ‘Beauty voor hond en haar’, totdat vuilnisbakkenhond Toto smoorverliefd wordt op prijshond Marina. De jeugdvoorstelling Woef Side Story van het Ro Theater verhuist de Broadwaymusical West Side Story naar hondenland. De honden zijn levensgrote knuffelbeesten, die de acteurs met hun rechterarm tot leven brengen. Met grotesk spel en een vleugje slapstick zorgen zij voor een menselijke tegenhanger. Na de pauze verliest de voorstelling vaart. Maar desondanks staat West Side Story op z’n hondjes garant voor een uitbundig hondsdol feest.

T/m 22/3. rotheater.nl

Hulphond ****

Hebben ze zichzelf nu de hele avond achter stemmetjes verstopt? Dat is de vraag die Martine Sandifort en Remko Vrijdag oproepen aan het slot van Hulphond – en het antwoord geven ze niet. Want zo zwart-wit is het niet. Hulphond is een scherp gemonteerde sketchshow waarin elke nieuwe lichtstand een nieuwe scène betekent. En soms sluiten ze wonderwel op elkaar aan. Een rapparodie eindigt in een stukje Brel. Een uitzinnige Bohemian Rhapsody rondt een dove masterclass af. Sandifort en Vrijdag spelen typetjes die allemaal hun eigen geloofwaardigheid met zich meedragen. En hun eigen stemgeluid. Maar dwars door al die vermommingen blijven ze een spel spelen met hun vermaaksgenre. Soms zingen ze ook. Met hun eigen stemmen.

T/m 3/5. humstu.nl

Somedaymyprincewill. com *****

Sadettin Kirmiziyüz (1982) maakte al voorstellingen over zijn moeder, zijn vader en zijn broer, waarin hij elementen uit zijn leven verweefde met actuele vraagstukken over discriminatie, religie en politiek. Dit fantastische vierde deel gaat over zijn zusje Sare, die gaat trouwen in Istanbul. Eerst leven we mee met de zorgen en scepsis van de broer. Maar als dan Sare aan het woord komt, kantelt het verhaal. Moreel verwarrend én vermakelijk, ontregelend én ontroerend – kortom: ijzersterk.

Tournee. troubleman.nl

Draak in huis ****

De poëtische gelaagdheid van Het Houten Huis is zeldzaam. Dit jonge gezelschap ontwikkelde in enkele jaren een wonderschone visuele theaterstijl. Woorden komen er nauwelijks aan te pas. Een delicate mix van ouderwets schaduwspel, eenvoudige tekeningetjes, oogverblindende kostuums, groteske maskers en ontwapenend spel des te meer. Met Draak in huis maken ze een briljante versmelting van een feeëriek sprookje en een surrealistische revue.

hethoutenhuis.org

Thimon van Athene ****

Shakespeares tragedie Timon van Athene (1607) begint uitbundig, ook in het decor. Shakespeare situeert het stuk in Athene in de vijfde eeuw voor Christus. Maar regisseur Arie de Mol trekt het naar de hedendaagse tijd van kredietcrisis. Vriendschap bestaat niet; alles draait om geld, toen en nu. De spelers van Toneelgroep Maastricht geven voortreffelijk vorm aan de dubbelhartige karakters van hun personages: vriendschap en armoede gaan niet samen, nooit.

toneelgroepmaastricht.nl