Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Sport en amusement slachtoffer bezuinigingen publieke omroep

Voorzitter van de raad van bestuur van de NPO Henk Hagoort tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep.
Voorzitter van de raad van bestuur van de NPO Henk Hagoort tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep. Foto ANP / Koen van Weel

De Nederlandse Publieke Omroep gaat vanaf begin 2014 door bezuinigingen minder ruimte maken voor sport-, amusements- en human-interestprogramma’s. De omroepen hebben vijf prioriteiten gesteld, aldus bestuursvoorzitter Henk Hagoort vanmiddag. Het grootste deel van de zendtijd moet worden besteed aan journalistiek, Nederlandstalig drama en documentaires, kinderprogramma’s, kennis en cultuur en evenementen.

Bestuursvoorzitter van de NPO Hagoort zei dat tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NPO in Hilversum. De programmering gaat dus behoorlijk op de schop door de korting van in totaal driehonderd miljoen euro. Hagoort legt uit in een persbericht:

“Wie met minder geld alles wil doen, doet alles half. Met deze vijf prioriteiten willen wij – ook na de bezuinigingen - onze impact garanderen. Wij zullen nooit kiezen tussen doelgroepen. Wij zijn er voor alle Nederlanders. Wel kiezen we in wat we wel en wat we niet uitzenden.”

Het is nog niet duidelijk welke programma’s precies van de buis verdwijnen. Hagoort zegde toe niet met alle programma’s buiten de genoemde prioriteiten te stoppen. “Maar de klappen van de bezuinigingen in de programmering van sport, human interest en amusement zullen wel zwaarder zijn”, aldus Hagoort.