Succesvolle veiling staatsobligaties Spanje - ‘juich niet te vroeg’

A trader reacts during a Spanish bond auction in Madrid December 5, 2012. Spain fell short of its targeted amount at a triple bond auction on Wednesday, prompting a rise in yields on the secondary market as investors await the government's move to trigger European Central Bank bond-buying. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: BUSINESS) Een Spaanse handelaar tijdens een veiling van staatsleningen afgelopen december. Spanje begon het jaar goed met een succesvolle veiling van leningen tegen een lage rente. Foto Reuters / Andreas Comas

Onder het motto van een goed begin is het halve werk is Spanje het jaar goed begonnen: tijdens een succesvolle veiling van staatsleningen haalde het land 5,8 miljard euro op. Dat was ruim boven de geplande doelstelling. Ook Italië trapte het jaar goed af: met een veiling van staatsobligaties haalde het land 8,5 miljard euro op tegen de laagste rente in drie jaar tijd.

Het is niet de eerste goed verlopen veiling sinds de crisis Spanje in een diepe recessie stortte, maar het duidt op een trend die al een tijdje aan de gang is. De toezegging van ECB in het najaar staatsschulden te kopen van probleemlanden in de eurozone als die landen noodsteun aangevraagd hebben bij het tijdelijke noodfonds EFSF, nam het vertrouwen in de markt weer toe.

Steunaanvraag kan even uitgesteld worden

Hoewel het land eerder nog overwoog om ook naar het euronoodfonds te stappen, is dat tot nu toe niet gebeurd. Er zitten namelijk behoorlijk strenge voorwaarden aan een steunaanvraag en daar heeft het land weinig zin in zegt NRC-correspondent in Spanje Merijn de Waal. In die zin is de veiling ook goed nieuws:

“Hierdoor hoeft Spanje deze stap voorlopig niet te zetten. Het land profiteert even van de windstilte en relatieve rust die is opgetreden na de geruststellende verzekering van de ECB. Daardoor is de afgelopen maanden op veilingen meer geld opgehaald dan steeds werd aangekondigd. Dat is slim want op die manier heeft het land wat achter de hand.”

Door de lagere rentelasten kunnen bedrijven in de markt ook weer makkelijker geld ophalen, waardoor het herstel van de economie sneller in gang kan worden gezet. Genoeg gunstige voortekenen dus, maar juich niet te vroeg waarschuwt De Waal:

“Je weet nooit hoe lang de rust aanhoudt. De rentelasten zijn nog steeds altijd hoger dan voor de crisis. Spanje is er nog lang niet.”

    • Anouk Eigenraam