Slijp de schaatsen

De eerste decade van januari is zacht verlopen, maar in de tweede gaat het vriezen. Het wordt namelijk winters. Sterker nog, wellicht dat rond het midden van de komende week op diverse slootjes en op ondiep water geschaatst kan worden.

Met een wind die naar noord draait, begint de koude lucht donderdagavond al aan een opmars. Op het grensvlak met de zachtere lucht is het bewolkt en kan er wat regen of natte sneeuw vallen.

Vrijdagochtend vriest het al een of twee graadjes in het noorden en midden van het land. Vrijdag overdag voert een zwakke tot matige noordoostenwind koude, maar ook vochtige lucht aan met vrij veel wolkenvelden waaruit vooral in de zuidelijke helft van het land wat natte sneeuw kan vallen. Die blijft niet, of slechts zeer moeizaam, liggen. De grond is immers nog relatief warm en op veel plekken wordt het nog 1 of 2 graden.

In het weekeinde gaat de kou echter wat verscherpen. In de nacht en ochtend gaat het licht en lokaal matig vriezen, tussen min 2 en min 6 graden. Overdag stijgt het kwik dan tot rond het vriespunt, waarbij het lokaal tot ijsdagen kan komen. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af en in het zuiden kan er nog steeds wat sneeuw vallen.

Begin volgende week lijkt het winters te blijven. Later wordt de wind noord tot noordwest. Er drijven dan wat sneeuwbuien van zee binnen en in een brede kuststrook volgt overdag lichte dooi.