Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Projectontwikkelaar dient claim van 408 miljoen in tegen SNS’

20121115 Utrecht: Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. ANP JEROEN JUMELET
20121115 Utrecht: Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. ANP JEROEN JUMELET Foto ANP / Jeroen Jumelet

Een Nederlandse projectontwikkelaar heeft bij het hof in de Spaanse stad Murcia een schadeclaim van ruim 408 miljoen euro aangemeld tegen bank-verzekeraar SNS Reaal. Dat meldt de NOS vanavond.

Ronald Ras zou de bank verantwoordelijk houden voor de teloorgang van zijn golfresort. Volgens Ras heeft SNS het contract geschonden door eenzijdig de financiering van het golfresort Mosa Trajectum op te zeggen, zo meldt de NOS. Het bedrijf van Ras en SNS hadden een joint venture met een hypotheek met een doorlooptijd tot 2012.

De aanleg van het resort, dat het grootste golfresort van Spanje moest worden, begon in 2000 en werd gefinancierd door het in 2006 door SNS Reaal overgenomen Bouwfonds. SNS Reaal besloot zich echter helemaal terug te trekken uit buitenlands vastgoed en dus ook Mosa Trajectum toen in 2008 de crisis uitbrak.

De bank zou volgens het contract wel het recht hebben gehad zich terug te trekken. SNS zou echter ook de verplichting hebben gehad voor een andere financier te zorgen, maar dat lukte niet vanwege de crisis. Ras stelt er voor 99 procent zeker van te zijn dat hij de zaak wint. Eind deze maand stopt hij overigens met het onderhoud van het resort, dat hem nog altijd meer dan een ton per jaar zou kosten.

SNS: nog geen formele claim ontvangen

Tegenover de omroep wil SNS Property Finance niets zeggen over deze zaak, behalve dat het geen formele claim of dagvaarding van Ras heeft ontvangen. Volgens SNS zou de bank nog 130 miljoen euro van Ras krijgen.

Bank-verzekeraar SNS Reaal verkeert in financieel zwaar weer. Al in 2010 is door onderzoekers van accountantskantoor Ernst & Young gewaarschuwd voor grote verliezen op de vastgoedportefeuille van het bedrijf. In een vertrouwelijk rapport adviseerde Ernst & Young om circa 1,2 miljard euro af te schrijven op de internationale vastgoedleningen, zo bleek uit onderzoek van NRC Handelsblad in december vorig jaar.