Plan doucheplassen 'hoort in rijtje van grootste uitdagingen'

Madonna zei het in 1994 al voor een miljoenenpubliek in de Late Show van David Letterman: plassen in de douche is goed. De popster doet dat, zei ze, onder meer omdat het voetschimmel bestrijdt. Het studiopubliek reageerde geschokt.

De Drentse wethouder Bert Assink, van Aa en Hunze, sloot zich deze week bij haar aan maar om een heel andere reden: als mensen onder de douche plassen en niet op de wc, besparen ze zes liter water (per doorspoelbeurt). De wethouder, van GroenLinks, rekende uit dat als een miljoen mensen per dag één wc-beurt overslaan, er jaarlijks twee miljard liter aan water zou worden bespaard. Sindsdien heeft iedereen het erover, in elk geval in (sociale) media. De tweet ‘Veel te lang gedoucht. Doucheplassen wilde maar niet lukken’, is één voorbeeld.

Op de ‘klimaattop’ in het Mexicaanse Cancún, eind 2010, pleitte de Nederlandse delegatie ook voor plassen onder de douche. Jongerenorganisatie Dwars, van GroenLinks, reageerde gisteren op internet nogal ironisch: „Op dit moment staat de mensheid voor de grootste uitdagingen ooit”, schrijft Ashley North, de voorzitter van Dwars. „Hongersnoden in Afrika, oorlogen in het Midden-Oosten en smeltende poolkappen in Groenland. Het probleem van het inefficiënt douchegebruik door Nederlanders is iets dat stelselmatig wordt vergeten in dit rijtje. We zijn daarom blij dat Wassink dit probleem benoemt.”

Het gemiddelde watergebruik van de Nederlander is licht afgenomen sinds 1995. In dat jaar gebruikte men gemiddeld 137 liter water per dag. In 2010 was dat 120 liter, volgens het marktonderzoeker NIPO. Een van de redenen is dat mensen minder water wegspoelen door de wc. Juist de hoeveelheid water die men onder de douche gebruikt, nam in vijftien jaar toe: 38 liter per dag in 1995 tegen 48 liter per dag in 2010.