PKK en Turkije ‘naderen einde strijd’

Koerden bij het gebouw in Parijs waar gisteren drie Koerdische activistes werden geliquideerd.
Koerden bij het gebouw in Parijs waar gisteren drie Koerdische activistes werden geliquideerd. Foto AFP

Geheime onderhandelingen tussen de Turkse staat en Abdullah Öcalan, de leider van de separatistische (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij, hebben volgens Turkse media van gisteren al een principe-akkoord opgeleverd over beëindiging van de vijandelijkheden. In een vraaggesprek met deze krant in Koya in Noord-Irak voorspelde Öcalans broer Osman Öcalan gisteren vrede vóór het Koerdische lentefeest Nevroz, komende maart. „Dit is een zeer belangrijk moment in de geschiedenis”, zei hij in zijn woning.

Osman Öcalan gold jarenlang als de nummer twee van de PKK en hij heeft de strijd tientallen jaren meegemaakt. Maar hij keerde de partij als zodanig in 2004 de rug toe.

De oorlog tussen de PKK en de Turkse staat begon in 1984 en heeft inmiddels naar schatting 40.000 levens geëist, met name burgers. Ondanks het gemelde principe-akkoord gaan de vijandelijkheden nog door. Maandagavond werden 14 PKK-rebellen gedood door het Turkse leger in de provincie Hakkari, aan de grens van Noord-Irak waar de PKK haar kampen heeft.

Het was niet meteen duidelijk of de liquidatie van drie PKK-activistes in Parijs, gistermiddag, met een machtsstrijd in verband met de vredesonderhandelingen te maken heeft. De liquidatie werd vannacht ontdekt. Onder de doden is Sakine Cansiz, een van de oprichters van de PKK. De andere doden zijn Fidan Dogan, voorzitter van het Koerdische Informatiecentrum, en Leyla Soylemez, die eveneens van de PKK deel uitmaakt. De drie vrouwen werden ieder met een kogel in het hoofd dood gevonden in het gebouw van het Koerdische Informatiecentrum. Vrouwen hebben lange tijd een belangrijke rol gespeeld in de marxistische PKK.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, noemde de moorden vanochtend bij een bezoek aan het gebouw „zonder twijfel executies”. Vanochtend verzamelden zich in de omgeving honderden Koerden die scandeerden „Wij zijn allemaal PKK” en de Turkse regering de schuld gaven, met de Franse president Hollande als medeplichtige.