Ook geweld tegen particuliere beveiligers hard aanpakken

020409,Valkenburg aan de Geul:Hans Erkens verlaat Kasteel Oost en supporters uiten hun ongenoegen.Foto:Marcel van Hoorn. over Een boze supporter uit zijn ongenoegen na een persconferentie over de fusie van Fortuna Sittard en Roda JC een paar jaar geleden. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Geweld tegen particuliere beveiligers moet net zo zwaar worden bestraft als geweld tegen ambulancepersoneel en politieagenten. Daarvoor pleit de Nederlandse Veiligheidsbranche in een rapport vandaag. Uit een onderzoek blijkt dat tweederde van de beveiligers te maken heeft met geweld en met net zoveel bedreigingen als agenten.

De bond vergeleek vijftien andere beroepsgroepen met een publieke taak. Uit die vergelijking bleek dat particuliere beveiligers veel vaker dan gemiddeld te maken hebben met geweld. Het gaat om zaken als spugen, slaan, intimideren.

Voorzitter Laetitia Griffith pleit er dan ook voor om even hard op te treden tegen geweld in deze branche als tegen geweld bij overheidspersoneel. Ze vindt dat het OM dezelfde strafeisen moet stellen en dat de rechter dezelfde straffen moet opleggen als bijvoorbeeld bij geweld tegen ambulancepersoneel. Volgens het OM worden al hogere strafeisen gesteld bij geweld tegen particuliere beveiligers.

Uitdragen wanneer onacceptabel gedrag wordt overschreden

Het rapport raadt beveiligingsbedrijven aan naar medewerkers, opdrachtgevers en in de openbaarheid duidelijker uit te dragen wat hun norm van onacceptabel gedrag is en wanneer deze wordt overschreden. Griffith:

“We gaan de komende jaren nog duidelijker aangeven wat wel en niet kan. Is er sprake van schade, dan gaan we die door voegingen in strafzaken via de rechter verhalen op de dader. Agressie en geweld tegen beveiligingsmedewerkers is als maatschappelijk verschijnsel onacceptabel. Je hoort met je handen af te blijven van dienders, ambulancepersoneel en dus ook van beveiligers en toezichthouders.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat werkgevers in de veiligheidsbranche een mix van maatregelen hebben genomen op gebied van repressie, zorg en preventie. Zo zijn medewerkers getraind in het omgaan met agressie en geweld en worden voorvallen door bedrijven geregistreerd. Het is de intentie om het onderzoek over drie jaar te herhalen.

    • Anouk Eigenraam