Nu officieel: Obama draagt stafchef Lew voor als minister van Financiën

U.S. President Barack Obama announces his Chief of Staff Jack Lew (R) as his nominee for Treasury Secretary, in the East Room of the White House in Washington, January 10, 2013. If confirmed by the Senate, Lew will replace Timothy Geithner. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS) Obama schuift Jack Lew naar voren als opvolger van Geithner. Foto Reuters / Jason Reed

Obama heeft zijn stafchef Jack Lew officieel voorgedragen als nieuwe minister van Financiën. De president zei dat het vertrek van Lew als stafchef ‘bitterzoet’ is. Maar, zei Obama, ‘mijn verlies is winst voor het land’.

Lew was voordat hij stafchef van het Witte Huis werd, het hoofd van de directie management en begroting, een machtige dienst die direct onder Obama valt. De 56-jarige Lew bekleedde dezelfde functie onder president Clinton. Lew volgt de huidige minister Timothy Geithner op.

Dat Obama Lew nu op deze zichtbare positie zet, zegt veel over over de strijdbare instelling waarmee Obama zijn tweede termijn zal ingaan, zo schrijft onze correspondent Guus Valk vandaag in NRC Handelsblad:

De crisis over de begrotingsafgrond is vorige week tijdelijk afgewend. Maar de Republikeinen zijn niet verslagen, en een nieuw crisismoment doemt op: eind februari bereiken de VS opnieuw hun schuldenlimiet. Het Congres moet instemmen met verhoging daarvan, maar de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zullen daar niet zomaar mee akkoord gaan, ook als Washington daardoor onregeerbaar zal worden.

Obama’s antwoord is harde confrontatiepolitiek. Jack Lew past naadloos in het kernteam dat hij om zich heen verzamelt: vertrouwelingen die bewezen hebben niet toe te geven. John Kerry (Buitenlandse Zaken) heeft al talloze gevechten geleverd met de Republikeinen in het Congres. Chuck Hagel (Defensie) is weliswaar Republikein, maar wordt in zijn eigen partij meer gehaat dan bij de Democraten. John Brennan, het nieuwe hoofd van de CIA, heeft als Obama’s adviseur voor terreurbestrijding vormgegeven aan een van de meest omstreden aspecten van Obama’s buitenlandse politiek: de oorlog met onbemande vliegtuigen.

    • Marije Willems