Noodkreet van Russisch weeskind Maksim: ik wil naar Amerika!

Over het hoofd van een veertienjarig weeskind uit de Oeral wordt in Rusland de politieke strijd over de nieuwe wet tegen adoptie naar Amerika verder uitgevochten. Een noodkreet van de wees, Maksim Kargapoltsev uit de stad Tsjeljabinsk, heeft in de Doema tot beroering geleid.

Maksim Kargapoltsev zou worden geadopteerd door het Amerikaanse echtpaar Dianna and Mil Wallen. De procedure was in gang gezet. Maar door het wettelijke verbod, dat sinds 1 januari van kracht is, is die nu afgebroken.

Via een lokale website wendde Maksim zich gisteren tot president Poetin. „Ik ken het gezin Wallen zeven jaar. Ik ga al twee jaar met ze om. Het zijn hele goede mensen. Daar sta ik voor in. Mijn moederland bevalt me zeer. Maar ik zou een gezin in de VS willen hebben”, aldus Maksim. Refererend aan het Amerikaanse pleeggezin dat een adoptiekind in de auto in de brandende zon liet sterven – aanleiding voor het adoptieverbod – schreef hij: „In elk land zijn goede en slechte mensen. Wilt u zeggen dat wij die niet hebben? Ik zou Vladimir Poetin en alle anderen die de wet hebben aangenomen, graag persoonlijk willen zien”.

Het weeshuis toonde zich wat laconiek over de boodschap van zijn pupil. „Natuurlijk wil de jongen een gezin. Maar dat lukt nu niet. Als hij meerderjarig is, mag hij op uitnodiging naar het Amerikaanse gezin gaan”, zei directeur Denis Matsko van Internaat nummer 13 in Tsjeljabinsk.

Een van de indienster van de wet reageerde echter furieus. Een provocatie, zei Doemalid Katerina Lachova. „Het is duidelijk dat de jongen dit heeft gedaan met hulp van volwassenen. De zoveelste uitval tegen Rusland”. Om dit soort provocaties te voorkomen, moet er „op een ander niveau worden gereageerd”: met hernieuwde „inspectie” van Maksim.

Diana en Mil Wallen waren via de Emmaus Community in de staat Virginia in contact gekomen met Maksim. In zijn kerstboodschap riep patriarch Kirill eerder deze week Russische gezinnen op wezen te adopteren.