Muziek

Arnhem Nederland, 13-10-2012. Henny Vrienten tijdens het Symphonica in Rosso concert van Doe Maar in het Gelredome. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Doe Maar

Na hun succesvolle Symphonica in Rosso-concerten keert Doe Maar terug op de Nederlandse podia. De Glad IJs-tour start op 11 januari in de Rodahal in Kerkrade. Verder treedt de band op in Utrecht, Enschede, Eindhoven en Groningen. De tournee wordt afgesloten op 12 februari in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

11 jan in Kerkrade. Tour t/m 12 feb, www.doemaar.nl

Handsome Poets

Begin 2010 namen de Handsome Poets hun eerste single Blinded op. Hiermee werden ze Serious Talent bij Radio 3FM. In een jaar tijd groeit de band explosief. In 2011 winnen ze de 3FM Serious Talent Award. De muziek is te typeren als frisse, opgewekte pop met een dansbare groove en eightiesgeluid.

10 jan, Tivoli Utrecht, 11 jan, Paradiso Amsterdam. 12 jan, Noorderslag Groningen. www.handsomepoets.nl

Agent Side Grinder

Synthesizers, tape loopers en drum computers: instrumenten die hun hoogtijdagen beleefde in de jaren `80. Zo niet bij Agent Side Grinder. Joy Division is nooit ver weg bij deze Zweden. Maar ook invloeden van Kraftwerk, Neu! en Front 242 zijn terug te horen.

12 jan, Tivoli Utrecht en 13 jan, 013 Tilburg. www.agentsidegrinder.com

Benjamin Britten

In 2013 is het precies 100 jaar geleden dat de Engelse componist Benjamin Britten werd geboren. Een ideale gelegenheid om hem als een van de voornaamste toondichters uit de twintigste eeuw tijdens de jaarlijkse componistendag centraal te stellen. Het Limburgs Symfonie Orkest, dirigent Paul Goodwin, solisten Benjamin Hulett en Llyr Williams en het kinderkoor van de Munt nemen u mee door zijn kleurrijke oeuvre.

12 jan, 13.30 uur, Theater aan het Vrijthof, Maastricht. www.theateraanhetvrijthof.nl

Goudsmit & Banchet

Gitarist Anton Goudsmit geeft een duoconcert in de Badcuyp met de jonge pianist Timothy Banchet. Banchet (1987) begon op vierjarige leeftijd met pianospelen. Naast het spelen van klassieke muziek en jazz kwam hij dankzij school en vrienden uit de buurt ook in aanraking met hiphop, r&b en Surinaamse muziek. Uiteindelijk besloot hij zich op jazzpiano te richten, en studeerde in 2012 summa cum laude af aan het conservatorium.

15 jan, de Badcuyp, Amsterdam. www.badcuyp.org

Villagers

Conor J. O’Brien gaf Nederland kippenvel met zijn debuutalbum Becoming A Jackal uit 2010. De opvolger heeft de titel {Awayland} gekregen en komt uit op 14 januari. O’Briens fragiele stem, avant-gardistische indierock en schrijfkunsten doen denken aan Sparklehorse, Elliot Smith, Bright Eyes, Bon Iver en zelfs Leonard Cohen. Met de single The Waves maakte O’Briens band Villagers een opvallende nieuwe stap richting electronica.

10 jan, Doornroosje Nijmegen, 11 jan, Eurosonic Groningen, 12 jan Hedon Zwolle. www.wearevillagers.com