Flink meer huizen verkocht in laatste kwartaal van 2012

Ondanks de slechte economie was het einde van 2012 was “een zeer goed kwartaal” voor de huizenmarkt, zo maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend bekend. Er werden naar schatting 34.000 huizen verkocht, waarvan ruim 25.000 door makelaars van de NVM (3.900 leden).

ROTTERDAM - Een kind staat dinsdag voor de etalage van een makelaar in Rotterdam. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn sinds medio 2008 vrijwel onafgebroken gedaald. In de vier grootste steden was de daling minder sterk dan in de rest van het land, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. ANP ROBIN UTRECHT De NVM spreekt van een zeer goed kwartaal in 2012. Foto ANP / Robin Utrecht

Ondanks de slechte economie was het einde van 2012 was “een zeer goed kwartaal” voor de huizenmarkt, zo maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend bekend. Er werden naar schatting 34.000 huizen verkocht, waarvan ruim 25.000 door makelaars van de NVM (3.900 leden).

Dat is 31,8 procent meer dan in het derde kwartaal en 13,9 procent meer dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Volgens de NVM zijn niet meer zo veel huizen verkocht sinds eind 2010. De goede cijfers komen niet onverwachts: door aanscherping van de hypotheekregels per 1 januari was er sprake van een ‘eindejaarshausse’ op de huizenmarkt.

Het laatste kwartaal heeft de schade over de voorgaande kwartalen wat beperkt. In heel vorig jaar zijn uiteindelijk ongeveer 115.000 woningen verkocht, waarvan ruim 85.000 door NVM-makelaars. Dat is 4,1 procent minder dan een jaar geleden. Het woningaanbod stabiliseert volgens de NVM. Eind 2012 stonden 236.000 woningen te koop.

Dalende huizenprijzen

Ondanks die goede cijfers bleven de huizenprijzen met 1 procent dalen. De gemiddelde huizenprijs ligt nu op 207.000 euro, bijna 7 procent lager dan een jaar geleden en 16 procent in vergelijking met de top van de woningmarkt in 2008. Gisteren bleek al dat de vraagprijs van huizen flink gedaald zijn vorig jaar na de totstandkoming van het Lenteakkoord.

Een rekensommetje met hoogleraar vastgoedwaardering Marc Francke geeft een idee van de macro-economische schade. De nationale hypotheekschuld is bijna 650 miljard euro. De waarde van de onderliggende woningen zal ongeveer anderhalf keer zo hoog zijn, zeg duizend miljard euro, omdat een deel van de hypotheken al is afbetaald. Sinds 2008 is met de daling van 16 procent dus 160 miljard euro verdampt, en zelfs 260 miljard als je de inflatie meetelt.

Parlementaire onderzoekscommissie onderzoekt de lucht in de markt

De vraag hoever de huizenprijzen nog zullen dalen is morgen en maandag onderwerp van gesprek in Den Haag door de parlementaire onderzoekscommissie Huizenprijzen. De commissie onder leiding van Kamerlid Kees Verhoeven (D66) doet onderzoek naar “het (eventueel) uiteenlopen van kosten en prijzen”. Verhoeven:

“Er zijn de afgelopen jaren zulke prijsschommelingen op de woningmarkt geweest. Dit onderzoek kan helpen bij de vraag of je daar in de toekomst beleid op wil maken.”

    • Eppo König