Kortkolom sport

Sportverenigingen in financieel zwaar weer

Amsterdam. De financiële situatie van sportverenigingen is de afgelopen vier jaar flink verslechterd. De Stichting Waarborgfonds Sport beoordeelt nog maar de helft van de clubs als financieel gezond. Vier jaar geleden werd de situatie bij 63 procent van de clubs nog als goed of uitstekend aangemerkt. Er wordt minder uitgegeven in de kantines, terwijl ook sponsoren minder bijdragen. Bovendien worden subsidies verminderd en schatten verenigingen de opbrengsten uit contributie vaak te hoog in. (NRC)

Ritzege Hans Stacey, De Rooy aan leiding

Amsterdam. Trucker Gerard de Rooy heeft gisteren in de vijfde etappe van de Dakar Rally de koppositie heroverd. De titelhouder werd derde en staat nu ruim vijf minuten voor op de Rus Nikolajev. De 172 kilometer lange etappe van het Peruaanse Arequipa naar het Chileense Arica werd gisteren gewonnen door de Nederlander Hans Stacey. Hij staat vijfde op vijftig minuten van De Rooy. Bij de motoren werd Frans Verhoeven vijftiende. Hij staat 23ste in het klassement. (NRC)

League Cup: Swansea wint bij Chelsea: 0-2

Amsterdam. Swansea heeft in het eerste halve finaleduel van de League Cup met 2-0 gewonnen bij Chelsea. Swansea mag over twee weken in Wales met klein verschil verliezen. Michu en Graham scoorden voor de ploeg waar oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman in de basis stond. De andere Nederlanders Michel Vorm en Kemy Agustien kwamen niet in actie, Dwight Tiendalli viel kort voor tijd in. (NRC)

Mulenga (FC Utrecht) ook naar Afrika Cup

Amsterdam. FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga is door titelhouder Zambia geselecteerd voor de Afrika Cup. Andere eredivisiespelers in de Afrika Cup zijn de Nigeriaan Kenneth Omeruo van ADO, de Ivoriaan Wilfried Bony van Vitesse, de Kaapverdiaan Guy Ramos van RKC en de Zuid-Afrikaan Thulani Serero van Ajax. Zij missen meerdere competitieronden van hun club. (NRC)

Hall of Fame honkbal: geen Bonds, Clemens

Amsterdam. Oud-honkballers Barry Bonds en Roger Clemens treden niet toe tot de Amerikaanse Baseball Hall of Fame. Bij een persstemming van de Baseball Writers’ Association kregen zij niet de helft van het benodigde aantal stemmen. Hun prestaties zijn overschaduwd door een steroïdenschandaal. Bonds sloeg het recordaantal van 762 homeruns en was zeven keer meest waardevolle speler, Clemens zeven keer beste werper. (NRC)

FIFA schorst 41 Zuid- Koreanen levenslang

Amsterdam. De wereldvoetbalbond heeft 41 Zuid-Koreanen voor het leven geschorst wegens omkoping. De FIFA neemt de straf van de Koreaanse bond over. Ruim vijftig spelers werden verbannen uit de competitie. Naast de schorsing kregen zij ook celstraffen, taakstraffen en hoge boetes. Zo’n twintig duels zouden zijn verkocht. (NRC)