Kortkolom economie

Aandeelhouders SNS moeten wachten

Amsterdam. SNS Reaal wil eerst duidelijkheid hebben over de eigen toekomst, voordat aandeelhouders en andere belanghebbenden worden geïnformeerd. Dat heeft de bank en verzekeraar laten weten aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Na een artikel in NRC Handelsblad over de problemen bij de vastgoedtak van SNS Reaal, riep de VEB de bank twee weken geleden op om een buitengewone aandeelhoudersvergadering te beleggen. De VEB wilde duidelijkheid over de omvang van de verliezen op de vastgoedfinancieringen en over de strategie. Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein stelt nu in een brief dat de bank het onderzoek naar de eigen toekomst nog niet heeft afgerond. Hij noemt het „weinig zinvol” om nu een aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen. Een beslissing wordt voor half februari verwacht. (NRC)

CBS: inflatie in december gestegen

AMSTERDAM. De inflatie is in december gestegen naar 2,9 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in november. Dat blijkt uit cijfers van het CBS vanochtend. De stijging wordt vooral veroorzaakt door duurdere voedingsmiddelen. Voedsel was vorige maand 3,7 procent duurder dan een jaar eerder: de grootste stijging sinds maart 2009. De gemiddelde inflatie over 2012 is 2,5 procent – tegen 2,3 procent in 2011. De belangrijkste oorzaak van de stijging zijn de gestegen huurprijzen. (NRC)

Delta Lloyd ook naar beurs Brussel

AMSTERDAM. De hoofdnotering van Delta Lloyd aan de Amsterdamse beurs moet per 23 januari worden aangevuld met een notering in België. De verzekeraar maakte vanochtend bekend een notering aan NYSE Euronext Brussel te hebben aangevraagd. Bij de cross listing in Brussel worden geen nieuwe aandelen geplaatst. Delta Lloyd wil er het belang van België als tweede thuismarkt mee onderstrepen; daarnaast moet de aanwezigheid zorgen voor een betere toegang tot de kapitaalmarkt en diversificatie van het aandeelhoudersbestand. Dinsdagavond meldde het Britse Aviva, de voormalige eigenaar van Delta Lloyd, de laatste 20 procent aandelen van de verzekeraar te hebben verkocht. (NRC)

Weer een bank die Euribor-panel verlaat

AMSTERDAM. Ook de Oostenrijkse Raiffeisen Bank International verlaat het panel dat de basisrente Euribor vaststelt. Volgens Raiffeisen is het interbancaire verkeer minder belangrijk voor de bank geworden en heeft het dus „minder zin” om een bijdrage aan het panel te leveren. Het aantal banken dat het Euribor-panel de rug toe keert komt daarmee op vijf. Vorige week stopte ook de Rabobank. Volgens analisten hangt het vertrek samen met het manipulatieschandaal van de wereldwijde Libor-rente. (NRC)

Amsterdamse haven groeit in 2012

Amsterdam. De havenregio Amsterdam heeft 2012 afgesloten met een stijging van de overslag van 1,6 procent. Dit is een totaal aan overslag van circa 95 miljoen ton. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die het bedrijf vandaag bekendmaakte. De havenregio langs het Noordzeekanaal sloeg, ondanks de tegenvallende economie, meer grondstoffen en goederen over. Het is de vierde Europese haven na Rotterdam, Antwerpen en Hamburg. (NRC)