Kortkolom cultuur

Violiste Janine Jansen weer overspannen

Amsterdam. Violiste Janine Jansen heeft een concert afgezegd, dat ze zondag zou geven met het Boedapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer in het Amsterdamse Concertgebouw als onderdeel van een tournee. Een dag later neemt ze wel de Concertgebouwprijs in ontvangst. Jansen moet op doktersadvies de komende weken rust houden wegens oververmoeidheid. In 2010 had ze langdurig last van een burn-out. Met een minder drukke agenda leek het nu beter te gaan. „Ik weet dat ik mijn grenzen heb, en dat die, juist omdat muziek mijn passie is, vrij makkelijk te bereiken zijn,” zei ze onlangs in een interview. Jansen wordt tijdens de tournee met het BFO vervangen door Liza Ferschtman. (NRC)

11 Razzienominaties voor Twilight

Amsterdfam. Twilight: Breaking Dawn – Part 2 maakt dit jaar de grootste kans op een Golden Raspberry Award, kort Razzie, de prijzen voor het slechtste dat de filmindustrie te bieden heeft. Het vijfde en laatste deel van de populaire vampierserie sleepte elf nominaties in de wacht. Twilight krijgt concurrentie van Razzieverzamelaar Adam Sandler. Zijn comedy That’s my Boy maakt kans op acht Razzies. (NRC)